ЄС розширив обмеження проти Білорусі задля боротьби з обходом санкцій проти РФ

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу посилила обмеження проти Білорусі, спрямовані на боротьбу з обходом санкцій проти Російської Федерації. 

Про це повідомили у пресслужбі Європейської комісії.

ЄС розширив заборону на експорт товарів і технологій до Білорусі.

Зокрема, рішення Ради Європейського Союзу передбачає такі заходи:

  • Заборона продажу, постачання, передачі або експорту в Білорусь вогнепальної зброї, її частин і необхідних комплектуючих, а також боєприпасів до неї.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технічному зміцненню Білорусі або розвитку її оборонного потенціалу та гарантуванню безпеки.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі певних типів напівпровідникових приладів, інтегральних схем, камер та оптичних компонентів, інших електричних/магнітних компонентів та електронних пристроїв.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі товарів і технологій, придатних для використання в авіаційній або космічній промисловості, включаючи авіаційні двигуни та їх частини.
  • У рішенні також описана номенклатура забороненої до експорту електроніки. Мова йде про ті її види, які сприяють розвитку оборонного потенціалу та гарантують безпеку Білорусі, а також про ті види електроніки, які Росія використовує для війни проти України, які сприяють розвитку оборонного потенціалу та виробництва зброї в Росії.

Рішення ЄС не передбачає пом’якшення санкцій щодо експорту білоруських добрив. Низка країн ЄС прагнули цього пом’якшення.

Зміни також узгоджують санкції проти Білорусі з обмеженням проти Росії.

Нагадаємо, у липні США запровадили санкції проти низки російських і киргизьких компаній, за допомогою яких в обхід обмежень США та ЄС Росія завозила західне електронне обладнання подвійного призначення для можливого виготовлення зброї.

Як відомо, лише 262 іноземні компанії залишили територію Російської Федерації.

Раніше аналітики Київської школи економіки презентували сканер штрихкодів, який допоможе визначити чи належить товар компаніям, які досі не залишили ринок РФ і досі сплатою податків підтримують геноцидальну війну проти українців.

Цей інструмент створили за допомогою ШІ-чатбота ChatGPT, він має у базі понад 7500 компаній. Щоб скористатися сканером, необхідно перейти за посиланням чи зайти у спеціальний телеграм-бот, а згодом навести камеру на штрихкод товару.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

З 24 лютого 2022-го до 30 липня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 26 015 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 9369 загиблих і 16 646 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

За даними Офісу генпрокурора України станом на березень 2023 року, унаслідок військової збройної агресії РФ скоєно 72 тисячі воєнних злочинів. Загинули майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновано або пошкоджено.

Правозахисниця, голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник у Бородянці

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі Сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter