ЄС розділився в питанні санкцій проти Росії через Україну – ЗМІ

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Країни ЄС розділилися в питанні, які саме дії Росії проти України мають призвести до масштабних санкцій.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на посадовців, знайомих з дискусіями в ЄС.

Повідомляється, що кібератака на сторінки української влади минулого тижня виявила широку невизначеність у ЄС стосовно зобов’язань покарати Москву за подальшу агресію проти Києва.

Як відомо, раніше ЄС, США та Британія попередили Росію, що в разі нападу на Україну вона зіткнеться із санкціями, які спричинять “масштабні наслідки та тяжкі витрати”.

Але країни ЄС не погоджуються щодо того, який масштаб нападу має бути для запровадження санкцій. Деякі стверджують, що так звані гібридні атаки, такі як розгортання кіберзброї або фейковий напад, можуть не відповідати порогу запровадження санкцій.

Один з посадовців сказав, що неформальні перемовини минулого тижня, організовані Францією, прояснили розбіжності.

“Не було жодної згоди щодо того, що означає агресія, і дуже великі розбіжності між державами. Дехто хоче, щоб були включені всі види гібридних дій, інші вважають, що лише повного вторгнення [досить, щоб запустити санкції]”, – сказав один з учасників перемовин.

“Ми досягли єдності щодо необхідності відповіді на російську атаку, але зараз нам не вистачає того, як слід визначати російську атаку”, – додав він.

Офіційні особи з усього ЄС продовжують перемовини з цього питання напередодні зустрічі міністрів закордонних справ у понеділок.

“Визначити, що означає “коли щось станеться”, зараз є найбільшим питанням. У нас немає системи автоматичного застосування санкцій… Як зараз, усе залежатиме від політичних настроїв”, – сказав інший співрозмовник видання.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, заявив після неформальної зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу у Франції, що ЄС має відповісти на російську агресію “обмежувальними заходами, які будуть ухвалені в координації з нашими партнерами”.

“Кожна країна ЄС має розуміти, що, якою б високою не була ціна стримування Росії, ціна припинення нової війни буде набагато вищою. Єдина правильна стратегія – це виявити твердість і діяти єдиним фронтом з Україною”, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в телефонній розмові з Жозепом Боррелем 19 січня.

Напередодні німецьке видання “Handelsblatt” повідомило, що відімкнення Росії від системи SWIFT дуже делікатне для учасників переговорів щодо санкцій.

“Цей крок може призвести до дестабілізації фінансових ринків у короткостроковій перспективі та сприяти розвитку альтернативної платіжної інфраструктури, в якій Захід більше не домінуватиме в середньостроковій перспективі”, – пише Handelsblatt.

Газета зауважує, що натомість готуються адресні економічні санкції проти найбільших російських банків.

“Перемовини між європейцями та США зараз зосереджені на формуванні санкцій проти великих російських банків. Німеччина наполягає на винятках, щоб можна було оплачувати імпорт газу та нафти з Росії”, – йдеться в публікації видання з посиланням на урядові джерела.

Речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу 18 січня заявила, що США не відмовлялися від ідеї відімкнути РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, якщо Москва наважиться на вторгнення в Україну. CША надалі консультуються з європейськими партнерами з цього приводу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter