ЄС почав розслідування щодо соціальної мережі X через ймовірне порушення закону про цифрові послуги

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Через ймовірне порушення закону про цифрові послуги Європейський Союз відкрив провадження проти платформи X (колишній Twitter). Це буде перше таке розслідування блоку після ухвалення закону.

Про це повідомив європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон.

Як пише видання СNBC, перевірка відбудеться в межах закону про цифрові послуги, який вимагає від великих онлайн-платформ і пошукових систем посилено боротися з незаконним вмістом і ризиками для громадської безпеки, а також для захисту від маніпуляцій в інтернеті. Будь-якій компанії, що порушить правила, загрожує штраф на суму до 6% її світового прибутку. Закон ЄС про цифрові послуги набув чинності 25 серпня 2023 року.

Як зазначив єврокомісар Тьєррі Бретон, такий крок є відповіддю на підозри в порушенні зобов’язань Х  щодо прозорості та протидії незаконному контенту й дезінформації. Розслідування зосередиться на заходах, вжитих X для підвищення прозорості платформи, і на дизайні інтерфейсу користувача, який може вводити в оману, – наприклад, сині галочки біля акаунту, що видають за платну підписку.

Єврокомісія повідомила, що тепер найперше проведе поглиблене розслідування щодо X і продовжить збирати докази, надсилаючи додаткові запити на інформацію, проводячи інтерв’ю та перевірки.

У відповідь компанія Х заявила, що “залишається відданою дотриманню закону про цифрові послуги та співпрацює з регуляторами”.

Нагадаємо, у серпні поточного року в Євросоюзі набув чинності Акт про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) – документ зобов’язує інтернет-платформи видаляти шкідливий контент, зокрема дезінформацію та мову ворожнечі.

Згодом, у жовтні 2023 року, Ілон Маск отримав попередження від ЄС через імовірну дезінформацію про напад ХАМАС на Ізраїль, включно з фейковими новинами та “переробленими старими зображеннями” в соцмережі X.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter