Дезінформація в соцмережі Х: Ілон Маск отримав попередження від ЄС через фейкові новини про напад ХАМАС на Ізраїль

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Ілон Маск отримав попередження від ЄС через імовірну дезінформацію про напад ХАМАС на Ізраїль, включно з фейковими новинами та “переробленими старими зображеннями” в соцмережі X.

Про це повідомило видання The Guardian.

Джерело: spacex.infostot.com

Попередження надійшло власнику Х у межах вимог Акта про цифрові послуги (DSA), що регулює контент у соцмережах у ЄС. 

Якщо Маск не виконає цих вимог, йому може загрожувати штраф у розмірі 6% його доходів від X або повне вимкнення електроенергії в Євросоюзі.

Комісар Тьєррі Бретон, відповідальний за реалізацію норм акта, закликав Маска забезпечити “швидку, точну та повну відповідь”, зв’язатися з Європолом, поліцейським органом ЄС та відповідними правоохоронними органами протягом наступних 24 годин.

Бретон нагадав власнику Х, що йому необхідно мати “пропорційні та ефективні заходи пом’якшення наслідків для подолання ризиків для громадської безпеки та громадянського дискурсу, пов’язаних з дезінформацією”.

“Після терористичних атак, вчинених ХАМАС проти Ізраїлю, ми маємо ознаки того, що ваша платформа використовується для поширення незаконного контенту та дезінформації в ЄС”, – написав Бретон.

Він уточнив, що ЗМІ та організації громадянського суспільства повідомляють про випадки фальшивих і маніпульованих зображень і фактів, що циркулюють на платформі в ЄС. Зокрема, це перероблені старі зображення не пов’язаних з нинішнім збройних конфліктів або військові кадри з відеоігор.

“Дозвольте мені нагадати, що закон про цифрові послуги встановлює дуже чіткі зобов’язання щодо модерації контенту”, – сказав Бретон і додав, що зміни в політиці суспільних інтересів X викликали питання щодо його відповідності новим правилам.

У відповідь Бретону Маск написав у своєму акаунті на Х: “Будь ласка, перелічіть порушення, на які ви натякаєте, на X, щоб громадськість могла їх побачити”.

Згідно з Актом про цифрові послуги, власники соцмереж повинні реагувати на скарги про незаконний контент протягом 24 годин. Вони можуть оскаржувати скарги користувачів за певною процедурою.

У ЄС висловили стурбованість тим, що Х не відповідає впродовж необхідного часу на скарги про дезінформацію або інший незаконний контент, такий як мова ворожнечі.

Бретон попросив Маска “терміново переконатися, що ваші системи ефективні”, та негайно доповісти ЄС про вжиті ним кризові заходи.

“З огляду на терміновість я також очікую, що ви будете в контакті з відповідними правоохоронними органами та Європолом і забезпечите, щоб ви оперативно реагували на їхні запити”, – додав він.

Журналісти нагадали, що X потрапив під пильну увагу відповідних органів у ЄС в останні кілька днів після того, як користувачі висловили занепокоєння з приводу фейкових постів, а також через рекомендації Маска висвітлювати війну з облікових записів, які робили неправдиві заяви або антисемітські коментарі.

Зокрема, Маск порекомендував два облікові записи “для спостереження за війною в режимі реального часу” – @WarMonitors і @sentdefender.

“Також варто стежити за безпосередніми джерелами на місцях. Будь ласка, додайте цікаві варіанти у відповідях нижче”, – написав він.

Нагадаємо, що закон про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) погодили в ЄС 2 квітня 2022 року. Європарламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська рада остаточно схвалила положення відповідного закону. Його оприлюднено в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.

Документ набрав чинності в Євросоюзі в серпні 2023 року.

Документ регулює ринок цифрових послуг у ЄС. Правила, які він містить, спрямовані на захист користувачів від незаконного контенту, вдосконалення процесів звітування та надання користувачам нових і розширених прав, коли справа доходить до скарг. Зокрема, він забороняє певні види таргетованої реклами на онлайн-платформах, наприклад націлювання на дітей або використання спеціальних категорій персональних даних, таких як етнічна належність, сексуальна орієнтація чи політичні погляди, для охоплення певної аудиторії.

Серед компаній, що підпадають під дію закону, – маркетплейси, соцмережі, магазини застосунків та пошукові системи.

Компанії та платформи, які не дотримуються DSA, зіткнуться зі штрафними санкціями, включно з фінансовими штрафами, а в найсерйозніших випадках будуть оштрафовані на суму до 6% їхнього глобального обігу.

У квітні 2023 року в ЄС оприлюднили перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть DSA. Йдеться про ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення Євросоюзу і, відповідно, має значний вплив на аудиторію.

В червні 2023 року Твіттер (зараз Х) погодився дотримуватися нових жорстких законів, які запровадили в ЄС щодо фейкових новин, російської пропаганди та онлайн-злочинності.

Власник платформи Маск особисто заявляв, що соцмережа виконуватиме законодавство ЄС про модерацію контенту.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Єврокомісії соцмережу X (раніше Твіттер) назвали платформою з найбільшим відсотком дезінформації після купівлі її Маском.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter