У ЄС набув чинності Акт про цифрові послуги – він зобов’язує інтернет-платформи видаляти шкідливий контент

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Євросоюзі набув чинності Акт про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) – документ зобов’язує інтернет-платформи видаляти шкідливий контент, зокрема дезінформацію та мову ворожнечі.

У разі відмови порушника очікують серйозні санкції, повідомило агентство АP.

Джерело: pixabay.com

Новий закон стосується 19 платформ. Серед них:

  • соцмережі Facebook, TikTok, X (раніше відома як Twitter), YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest і Snapchat;
  • онлайн-магазини Amazon, Booking.com, китайський AliExpress і німецький Zalando;
  • магазини застосунків Google Play та App Store;
  • пошуковики Google і Bing;
  • сервіси Google Maps і Wikipedia.

Перелік може доповнюватися.

Найсуворішого регулювання зазнали платформи з більш ніж 45 мільйонами користувачів (понад 10% населення ЄС), решта компаній матиме менше зобов’язань. На виконання вимог акта платформи мають шість місяців.

Низка об’єктів регулювання вже запровадила нові функції, що допоможуть користувачам у ЄС позначати незаконний контент і сумнівну продукцію. Такі матеріали компанії зобов’язані швидко й об’єктивно видаляти.

Документ також забороняє показувати таргетовану рекламу вразливим категоріям населення, зокрема дітям. Такі платформи, як Snapchat і TikTok, не показуватимуть таргетовану рекламу користувачам підліткового віку.

Деякі правила вже змінила Wikipedia. Вони спрямовані на те, щоб показувати більше інформації про “проблематичних користувачів і контент”. Зміни діятимуть не лише в Європі, але й у всьому світі. 

Водночас DSA має на меті захист базових прав європейців: на приватність і свободу слова.

Нагадаємо, що Акт про цифрові послуги, покликаний протидіяти поширенню шкідливого контенту, набув чинності в ЄС у серпні 2023 року. Документ зобов’язує популярні інтернет-платформи видаляти шкідливу інформацію, в іншому разі їм доведеться сплатити штраф.

Перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть вимоги закону про цифрові послуги (DSA), в Євросоюзі оприлюднили наприкінці квітня поточного року. До нього потрапили ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення ЄС і, відповідно, має значний вплив на аудиторію.

Серед компаній, що підпадають під дію закону, – маркетплейси, соцмережі, магазини застосунків та пошукові системи.

Погодили закон у ЄС 2 квітня 2022 року. Європейський парламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська Рада остаточно схвалила положення про закон про цифрові послуги. Він був оприлюднений в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.  

Компанії та платформи, які не дотримуються DSA, зіткнуться зі штрафними санкціями, включно з фінансовими штрафами, а в найсерйозніших випадках будуть оштрафовані на суму до 6% їхнього глобального обігу.

Контроль за виконанням закону здійснюватиме Комісія з внутрішнього ринку ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter