У ЄС великі онлайн-платформи зобов’язали дотримуватися вимог Закону “Про цифрові послуги”

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Євросоюзі оприлюднили перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть вимоги закону про цифрові послуги (DSA): йдеться про ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення ЄС і, відповідно, має значний вплив на аудиторію.

Про це повідомило інформагентство Reuters.

The 13 best Google Doodles | Business Insider Джерело: Reuters / Mark Blinch

За словами керівника Комісії з внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретона, 19 компаній з переліку мають стати орієнтиром у правилах Євросоюзу щодо онлайн-контенту. До серпня вони мають ухвалити кодекс поведінки, який зобов’язує їх здійснювати управління ризиками, проводити зовнішній і незалежний аудит, обмінюватися даними з органами влади й дослідниками.

До переліку компаній увійшли Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping і YouTube від Alphabet, Facebook і Instagram від Meta, Marketplace від Amazon і App Store від Apple. Також у переліку підрозділи Microsoft Linkedin і Bing, Booking.com, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, Zalando та Alibaba від AliExpress.

Водночас Бретон повідомив, що триває перевірка, чи підпадають під дію закону ще кілька компаній. Рішення щодо них буде ухвалене протягом наступних кількох тижнів, сказав він.

Керівник комісії з внутрішнього ринку ЄС підкреслив, що особливої уваги потребують найбільші соцмережі.

“Тепер, коли Facebook було визначено як дуже велику онлайн-платформу, Meta має ретельно дослідити систему та виправити її, де це необхідно, якнайшвидше”, – сказав він.

У полі зору комісії також перебувають Twitter і TikTok.

Нагадаємо, що 2 квітня 2022 року в ЄС погодили закон про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA). Європейський парламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська Рада остаточно схвалила положення про закон про цифрові послуги. Він був оприлюднений в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.  

Документ регулює ринок цифрових послуг у ЄС. Правила, які він містить, спрямовані на захист користувачів від незаконного контенту, вдосконалення процесів звітування та надання користувачам нових і розширених прав, коли справа доходить до скарг. Зокрема, він забороняє певні види таргетованої реклами на онлайн-платформах, наприклад націлювання на дітей або використання спеціальних категорій персональних даних, таких як етнічна належність, сексуальна орієнтація чи політичні погляди, для охоплення певної аудиторії.

Серед компаній, що підпадають під дію закону, – маркетплейси, соцмережі, магазини застосунків та пошукові системи.

Компанії та платформи, які не дотримуються DSA, зіткнуться зі штрафними санкціями, включно з фінансовими штрафами, а в найсерйозніших випадках будуть оштрафовані на суму до 6% їхнього глобального обігу.

Контроль за виконанням закону здійснюватиме Комісія з внутрішнього ринку ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter