У Єврокомісії соцмережу X назвали найбільшим джерелом дезінформації

Дата: 26 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова заявила, що соцмережа X (раніше Твіттер) після купівлі її Ілоном Маском стала платформою з найбільшим відсотком дезінформації.

Про це пише Bloomberg.

Вера Юрова. Джерело: АР

Таку заяву посадовиця зробила на тлі опублікованих Євросоюзом звітів про те, як кожна з великих технологічних компаній, включно з Мета, Гугл і ТікТок, дає раду з боротьбою з фейками.

Журналісти зазначили, що більшість із платформ погодилися працювати з ЄС над добровільним кодексом поведінки, метою якого є встановлення галузевих стандартів для перевірки фактів та інших заходів.

Проте X, яка вже не підпадає під дію кодексу, зараз є платформою з найбільшим відсотком публікацій із неправдивою інформацією або дезінформацією, сказала Юрова.

Водночас, за її словами, деякі платформи вже почали боротьбу з російською дезінформацією. Так, Гугл за перші чотири місяці року припинив діяльність понад 400 каналів з проросійською пропагандою. У компанії “Мета” також заявили, що розширили партнерство з перевірки фактів 22 мовами в ЄС.

Оскільки Твіттер був визначений як дуже велика онлайн-платформа, у нього існували зобов’язання, передбачені законом про цифрові послуги, що регулює вміст на платформах і набрав чинності минулого місяця в ЄС.

“Отже, моє повідомлення Твіттеру: “Ви повинні дотримуватися жорстких законів, і ми спостерігаємо за тим, що ви робите”, – сказала Юрова.

За її інформацією, найгостріше “приплив” російської дезінформації відчуває Словаччина, де 30 вересня відбудуться вибори. Політикиня закликала соцмережі посилити боротьбу з кремлівською пропагандою напередодні виборів у США та ЄС.

Нагадаємо, що закон про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) погодили в ЄС 2 квітня 2022 року. Європарламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська рада остаточно схвалила положення відповідного закону. Його оприлюднено в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.

Документ набрав чинності в Євросоюзі в серпні 2023 року.

Документ регулює ринок цифрових послуг у ЄС. Правила, які він містить, спрямовані на захист користувачів від незаконного контенту, вдосконалення процесів звітування та надання користувачам нових і розширених прав, коли справа доходить до скарг. Зокрема, він забороняє певні види таргетованої реклами на онлайн-платформах, наприклад націлювання на дітей або використання спеціальних категорій персональних даних, таких як етнічна належність, сексуальна орієнтація чи політичні погляди, для охоплення певної аудиторії.

Серед компаній, що підпадають під дію закону, – маркетплейси, соцмережі, магазини застосунків та пошукові системи.

Компанії та платформи, які не дотримуються DSA, зіткнуться зі штрафними санкціями, включно з фінансовими штрафами, а в найсерйозніших випадках будуть оштрафовані на суму до 6% їхнього глобального обігу.

У квітні 2023 року в ЄС оприлюднили перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть DSA. Йдеться про ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення Євросоюзу і, відповідно, має значний вплив на аудиторію.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в червні 2023 року Твіттер (зараз Х) погодився дотримуватися нових жорстких законів, які запровадили в ЄС щодо фейкових новин, російської пропаганди та онлайн-злочинності.

Власник платформи Ілон Маск особисто заявляв, що соцмережа виконуватиме законодавство ЄС про модерацію контенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter