Ілон Маск заявив, що Твіттер виконуватиме законодавство ЄС про модерацію контенту

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У разі ухвалення Євросоюзом Закону “Про цифрові послуги” Твіттер виконуватиме його вимоги щодо модерації контенту.

Про це заявив власник соцмережі Ілон Маск в ефірі французького телебачення, пише POLITICO.

Ілон Маск. Джерело: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Водночас він наголосив на тому, що платформа не піде далі, ніж вимагає законодавство.

Маск під час інтерв’ю стверджував, що кількість випадків виявлення мови ненависті у твіттері після того, як він став власником компанії, зменшилася на 30%. Проте ведуча надала йому статистичні дані, які свідчать про протилежне. Так, Інститут стратегічного діалогу виявив збільшення на 105% кількості публікацій антисемітського спрямування.

Тоді мільярдер заявив, що визначення мови ненависті не має бути надто широким, інакше це може призвести до цензури.

Після того як Маску продемонстрували твіти, де користувачі тішаться з катастрофи човна з мігрантами біля Греції, той визнав, що вони “неприємні”. Але, на його думку, такі дописи мають залишатися в соцмережі, доки не визнані незаконними.

Закон про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) погодили в ЄС 2 квітня 2022 року. Європарламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська рада остаточно схвалила положення відповідного закону. Він оприлюднений в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.

Документ регулює ринок цифрових послуг у ЄС. Правила, які він містить, спрямовані на захист користувачів від незаконного контенту, вдосконалення процесів звітування та надання користувачам нових і розширених прав, коли справа доходить до скарг. Зокрема, він забороняє певні види таргетованої реклами на онлайн-платформах, наприклад націлювання на дітей або використання спеціальних категорій персональних даних, таких як етнічна належність, сексуальна орієнтація чи політичні погляди, для охоплення певної аудиторії.

Серед компаній, що підпадають під дію закону, – маркетплейси, соцмережі, магазини застосунків та пошукові системи.

Компанії та платформи, які не дотримуються DSA, зіткнуться зі штрафними санкціями, включно з фінансовими штрафами, а в найсерйозніших випадках будуть оштрафовані на суму до 6% їхнього глобального обігу.

Контроль за виконанням закону здійснюватиме Комісія з внутрішнього ринку ЄС.

У квітні 2023 року в ЄС оприлюднили перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть DSA. Йдеться про ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення Євросоюзу і, відповідно, має значний вплив на аудиторію.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter