Якутського шамана, який ішов виганяти Путіна, виписали з психоневрологічного диспансеру

Дата: 22 Липня 2020
A+ A- Підписатися

З Якутського психоневрологічного диспансеру виписали примусово шпиталізованого туди шамана Олександра Габишева, який йшов до Кремля “виганяти” Володимира Путіна. 

Про це повідомив російський правозахисник Олексій Прянішніков

Доброе утро.После проведённой 21 июля по ходатайству защиты психолого — психиатрической экспертизы и заседания утром…

Опубліковано Алексеєм Прянишниковим Вівторок, 21 липня 2020 р.

Габишева помістили до диспансеру після того, як лікарі дійшли висновку, що він нібито страждає на “переоцінювання власної особистості”, оскільки висловлював ідеї “нашкодити уряду і скинути Путіна”. За словами Прянішнікова, без суспільної підтримки й широкого висвітлення ЗМІ зусиль захисту лікування шамана могло тривати скільки завгодно довго, адже суд не визначив його терміну. 

Нагадаємо, що 51-річний Габишев залишив Якутськ у березні 2019 року для того, щоб вигнати з Кремля Путіна. Шаман вважає президента РФ “злим духом”, а себе – “воїном”.

Уперше Габишева затримали як підозрюваного в справі про публічні заклики до екстремістської діяльності. За ним приїхали два автобуси озброєних силовиків. Згодом шамана скерували до Якутського республіканського психоневрологічного диспансеру. Утім, у психлікарні чоловіка визнали неосудним. 

Верховний суд Якутії відхилив скаргу адвокатів Габишева про незаконне і необґрунтоване порушення кримінальної справи. Силовики затримували також кількох прихильників шамана в столиці Бурятії Улан-Уде під час протестів на його підтримку.  

У вересні минулого року Габишева визнала в’язнем сумління міжнародна правозахисна організація Amnesty Intеrnational. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter