Amnesty International вимагає звільнити шамана, який пішки пішов на Москву виганяти демона з Путіна

Дата: 20 Вересня 2019
A+ A- Підписатися
Олександр Габишев

У Росії зник шаман Олександр Габишев, який пішки вирушив до Москви, аби вигнати з президента Росії Володимира Путіна демона. Amnesty International закликала російську владу розкрити місцеперебування шамана і звільнити його. Правозахисники визнали чоловіка в’язнем сумління. 

Про це йдеться у повідомленні “Amnesty International Росія”. 

За повідомленнями свідків, уранці 19 вересня озброєні співробітники правоохоронних органів оточили наметове містечко шамана поряд із селом Видріно. Бійці затримали чоловіка, не назвавши своїх імен та посад, а також не пояснивши своїх дій.

Наразі точне місцеперебування Олександра Габишева невідоме. МВС Республіки Бурятія заявило, що найближчим часом чоловіка відправлять за запитом влади до Якутська. 

“Дії шамана можуть бути ексцентричними, але відповідь російської влади гротескна. Вона дійсно боїться магічних сил шамана? Олександр Габишев має бути звільнений для того, щоб висловлювати свої політичні погляди і практикувати релігійні обряди, як будь-хто інший. Це ще один приклад брутального порушення прав людини. З початку своєї епічної подорожі Олександр Габишев не скоїв злочину, а отже, його затримання свавільне і може розцінюватись як насильницьке зникнення”, – цитує директорку Наталію Звягіну пресслужба організації. 

У правозахисній організації закликають розкрити інформацію про долю і місцеперебування чоловіка, негайно та без жодних умов звільнити його. 

“Він – в’язень сумління, якого позбавили свободи на мирну реалізацію його прав, зокрема права на самовираження та мирних зібрань”, – додала Наталія Звягіна. 

Нагадаємо, Олександр Габишев, шаман із Республіки Якутія, у березні цього року розпочав свою подорож у 8 тисяч км до Москви пішки. Відтоді він подолав 3 тисячі км, здобув прихильників і проводив спонтанні зустрічі.  

Напередодні силовики затримали кількох прихильників шамана в столиці Бурятії Улан-Уде, а дві автівки, що супроводжували марш, конфіскували. Після цих затримань у місті 9 вересня відбулися протести, але через три дні їх розігнала поліція. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter