Якутському шаману, який йшов “виганяти демонів” з Путіна, інкримінують екстремізм

Дата: 20 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Сибірський шаман Олександр Габишев, який ішов до Москви виганяти демона з президента Росії Володимира Путіна і його самого з Кремля, став підозрюваним у справі про публічні заклики до екстремістської діяльності.

Про це “Сибір.Реалії” повідомив координатор правозахисту руху “Відкрита Росія” Олексій Прянишников.

“За цією статтею йому загрожує термін до чотирьох років. Після затримання вони пообіцяли звільнити його під підписку про невиїзд в обмін на те, що він підпише добровільну згоду на обстеження в психдиспансері. Звісно, це незаконно: вони повинні були вимагати обстеження через суд. Плюс до всього це нічне затримання і відмова всіх відомств – ФСБ, МВС, Слідкому – відповідати на наші офіційні запити про місце перебування  Габишева. Тобто фактично спроби його заховати – безумовне порушення”, – сказав Прянишников.

За його словами, зараз із Габишевим працюють двоє юристів “Відкритої Росії”. Захист планує подати заяву про відмову проходити обстеження, згоду на яке було отримано незаконним шляхом.

Напередодні міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала якутського шамана в’язнем сумління і закликала звільнити його. У російському представництві організації заявили, що реакція влади на його дії виглядає абсурдною, а Габишев, як і інші громадяни, має право на вільне вираження своїх політичних поглядів і проведення релігійних обрядів. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков 20 вересня заявив, що Кремль не має стосунку до затримання шамана.

Нагадаємо, Олександр Габишев, шаман із Республіки Якутія, у березні цього року розпочав свою подорож у 8 тисяч км до Москви пішки. Відтоді він подолав 3 тисячі км, здобув прихильників і проводив спонтанні зустрічі. Габишев називав президента Росії “породженням темних сил”, з якими під силу впоратися тільки шаману. Відео з проповідями шамана набрали більше ніж мільйон переглядів. Мітинги за участю Габишева в Забайкаллі і Бурятії зібрали по кілька сотень людей.

Раніше силовики затримали кількох прихильників шамана в столиці Бурятії Улан-Уде, а дві автівки, що супроводжували марш, конфіскували. Після цих затримань у місті 9 вересня відбулися протести, але через три дні їх розігнала поліція.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter