Вища рада правосуддя, владу над якою, ймовірно, хотів захопити суддя Вовк, виступила на його захист

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя виступила зі зверненням про неприпустимість заяв Національного антикорупційного бюро щодо фактів виявленої корупції в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Заяву опублікували на сайті органу. 

Члени ВРП одноголосно ухвалили рішення про неприпустимість заяв НАБУ, які, на їхню думку, впливають на незалежність судової влади та підривають авторитет правосуддя загалом.

“В інформації, поширеній Національним антикорупційним бюро України, акцентовано на вчиненні суддями злочину як встановленому факті, що не відповідає презумпції невинуватості”, – вважають у ВРП.

У раді правосуддя наголосили, що НАБУ, оприлюднивши 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег, дало поштовх інформаційній кампанії, яка привертає увагу та формує суспільну думку на підтримку певної позиції, зокрема позиції про те, що злочинне діяння має місце як доведений факт.

“Довіра та повага до судової влади є гарантією ефективності системи правосуддя. Повага до авторитету судів – це вимога європейських стандартів для демократичних держав, невід’ємна умова публічної довіри до судової влади, а в більш широкому значенні це довіра до норм права та держави загалом. У разі виникнення того чи іншого правового конфлікту особа звертається за його вирішенням до суду, спираючись на авторитет правосуддя”, – йдеться в рішенні Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, що 17 липня НАБУ і САП звинуватили Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади за допомогою встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя вже назвав записи фальсифікацією та повідомив, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Однак досі правоохоронці не можуть вручити повістки суддям ОАСК, адже ті пішли у відпустки.

Як відомо, Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою. Активісти вже не перший рік наголошують на тому, що корумпований суд фактично може керувати країною.

Минулого року Павло Вовк став фігурантом так званої вовчої справи, коли НАБУ оприлюднило аудіозапис телефонних розмов, у якому йдеться, що він і деякі судді втручались у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Для того щоб уникнути обов’язкового кваліфікаційного оцінювання, їм були потрібні лояльні члени в комісії. Тож за втручання Вовка двох її учасників замінили наперед визначеними переможцями конкурсу за квотою Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та Державної судової адміністрації.

Питання в активістів викликає й заступник Вовка Євген Аблов. Він відомий тим, що 9 грудня 2013-го прийняв позов від громадянина, якому барикади на Майдані “перешкоджали вільно пересуватися”. Той просив зобов’язати спецпідрозділ “Беркут” припинити правопорушення щодо блокування доріг. Менш ніж за дві години Аблов видав позивачеві ухвалу, якою заборонив “будь-яким особам вчиняти дії щодо блокування будь-яким способом” усіх вулиць, де відбувались акції протесту. Згодом спецпідрозділ “Беркут” та внутрішні війська зробили невдалу спробу штурму Майдану.  

Окрім цього, судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого Павла Вовка, поновлено було близько 90% звільнених поліцейських.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter