Виправдовував дії окупантів: митрополиту Черкаської єпархії УПЦ МП повідомили про ще одну підозру

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці зібрали докази того, що керівник Черкаської єпархії УПЦ МП заперечував збройну агресію РФ проти України та виправдовував дії окупантів. Крім того, у 2020 році клірик віддав розпорядження створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном РПЦ.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, під час розробки сайту використовували російське програмне забезпечення, яке дозволяло ретранслювати деструктивний контент з прокремлівських інтернет-ресурсів. Серед них – “patriarchia.ru” та “pravoslavie.ru”, на яких пропагандисти РПЦ виправдовують збройну агресію РФ та воєнні злочини російських військових.

На “новому” сайті митрополит вихваляв московських священників, які допомагають агресору, а також закликав до “об’єднання” релігійних громад у війні проти України.

Слідчі повідомили митрополиту про підозру за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Нині вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Правоохоронці не називають імені митрополита, але Черкаську єпархію УПЦ МП очолює Феодосій (Денис Снігірьов)

Відомо, що у лютому 2023-го есбівці вже закидали йому розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Тоді слідчі казали, що чоловік “у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності та переконань”. 

Феодосій відомий своєю антиукраїнською позицією. До прикладу, лише торік називав затриманого есбівцями проросійського пропагандиста Яна Таксюра “невинною і чесною людиною”, а влітку в Черкасах заклав “капсулу часу” у фундамент храму, в якій згадав московського патріарха Кирила, що закликає вбивати українців. 

Нагадаємо, що згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, дві третини українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність УПЦ МП, а понад половину з них переконані, що цю церкву треба повністю заборонити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter