ВРП попросить у НАБУ та САП дані про вплив Князєва на процес обрання нових членів Вищої кваліфкомісії суддів України

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя (ВРП) заявила про підготовку листів до НАБУ та САП, у яких проситиме надати інформацію про можливий вплив підозрюваного в корупційному злочині ексголови Всеволода Князєва на обрання нових членів Вищої кваліфкомісії суддів України (ВККС).

Про це йдеться в заяві ВРП

Своєю заявою ВРП відреагувала на повідомлення антикорупційних органів НАБУ та САП про викриття масштабної корупції у Верховному Суді.

“Сьогодні члени ВРП були запрошені до участі в Пленумі Верховного Суду щодо вирішення питання про висловлення недовіри голові Верховного Суду. Члени ВРП утрималися від участі в його роботі для уникнення конфлікту інтересів, який може виникнути надалі”, – мовиться в повідомленні суддівського органу. 

У ВРП нагадують, що рада є органом, який має розв’язувати питання щодо надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арешт судді та на тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Пленум Верховного Суду 16 травня підтримав висловлення недовіри голові Верховного Суду Всеволоду Князєву, його повноваження голови Верховного Суду припинили. Водночас Князєв залишається суддею цієї інстанції.

Читайте також: “Як так сталося?”: п’ять відповідей на питання про ситуацію у Верховному Суді, де взяли рекордний хабар

Напередодні кандидатка на посаду члена ВККС суддів Людмила Волкова під час співбесіди у ВРП висловила нерозуміння, чому в громадськості виникли до неї питання щодо її доброчесності. Вона також відкинула свою відповідальність у незахисті судді Апеляційного суду Черкаської області Сергія Бондаренка, який протидіяв протиправному втручанню в його діяльність як судді з боку голови суду Володимира Бабенка.

Нагадаємо, 12 травня ВРП завершила співбесіди кандидатів до ВККС.

Напередодні Фундація DeJure та Центр протидії корупції оприлюднили список сумнівних кандидатів, яких ВРП допустила до етапу співбесід. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter