Кандидатка до ВККС Людмила Волкова не розуміє, чому до неї виникли питання громадськості в справі про корупційний скандал двох суддів

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Кандидатка на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії (ВККС) суддів Людмила Волкова під час співбесіди у Вищій раді правосуддя (ВРП) висловила нерозуміння, чому в громадськості виникли до неї питання щодо її доброчесності. Вона також відкинула свою відповідальність у незахисті судді Апеляційного суду Черкаської області Сергія Бондаренка, який протидіяв протиправному втручанню в його діяльність як судді з боку голови суду Володимира Бабенка.

Про це йдеться у відеотрансляції співбесіди ВРП.

Людмила Волкова

Доповідач та член ВПР Микола Мороз привітав Людмилу Волкову з отриманням рекомендації конкурсної комісії. 

Водночас він повідомив, що за результатами опрацювання інформації в конкурсної комісії не виникло будь-яких сумнівів щодо невідповідності доходів стилю життя, занепокоєнь щодо порушення професійної етики та щодо наявності в біографії кандидатки фактів, що свідчили б про її недоброчесність.

Як відомо, 2016 року кандидатка ввійшла до другої комісії РСУ, що приїхала до Апеляційного суду Черкащині у відповідь на тамтешній корупційний скандал, у якому голова суду Володимир Бабенко тиснув на суддю-викривача Сергія Бондаренка задля ухвалення неправомірного судового рішення. Тоді комісія, членкинею якої була Волкова стала на бік Бабенка, а не судді, на якого чинили тиск.

Перед тим як почати новий співбесіди члени ВРП розглянули заяву свого колеги Романа Маселка про самовідвід, оскільки він був адвокатом судді й відстоював його професійну незалежність у судах та органах суддівського самоврядування.

Також ВРП отримала скаргу Сергія Бондаренка. У ній він зазначає, що Людмила Волкова припустилася порушення під час перевірки організаційної діяльності Апеляційного суду Черкаської області та фактів тиску. Результати цієї перевірки зафіксовано в довідці РСУ від 1 квітня 2016 року, який тоді підписала кандидатка.

Волкова відкинула звинувачення у відповідальності за це правопорушення, заявивши, що другу перевірку вона проводила не особисто, а в складі робочої групи Ради суддів, яка “потім усім складом Ради суддів затверджувала ці результати перевірки”. За словами Волкової, до повноважень РСУ не входить перевірка втручання в автоматизовану систему. Серед інших питань, які ставилися перед комісією, було дослідити, чи надавали судді відпустки та відповіді на запити. Вона заявила, що вона нібито не розуміє, чому до неї виникли питання в цій частині перевірки. 

Члени ВПР нагадали Волковій: суддя Бондаренко скаржився, що голова суду Володимир Бабенко як засіб тиску створював для нього неналежні умови праці.

Волкова з цим не погодилася. За її словами, правоохоронці розслідують кримінальну справу щодо тиску на суддю і немає вироку суду.

Також, за її словами, комісія вивчала питання звільнення помічниці судді, але на момент візиту вона вже не працювала і жодних скарг чи позовів від неї не було”.  

Читайте також: До ВККС рекомендували екссуддю Людмилу Волкову, доброчесність якої викликає сумніви. Розповідаємо чому

Під час співбесіди кандидатка заявила, що вона під час візиту до суду сиділа в одному кабінеті із суддею і розмовляла з ним “про цю ситуацію”

“Рада судів узагалі не розглядає такі питання, це не є повноваженням… Ми з ним (суддею Сергієм Бондаренком. – Ред.) довго розмовляли. Я ж кажу, він розповідав усе, але є питання, що стосується кримінального провадження, але є питання організації роботи”, – сказала Людмила Волкова. 

Після співбесіди ВРП суддя Сергій Бондаренко на своїй фейсбук-сторінці підтвердив факт спілкування з Волковою під час візиту другої комісії РСУ до суду. Утім, за його словами, “уся суть розмови зводилася до того, що пані Волкова передавала мені побажання від голови суду Бабенка, що він дасть мені можливість працювати, але за це я повинен публічно перед ним просити вибачення та відкликати всі свої скарги та звернення”

“Отримавши відмову, Волкова та інші члени Ради суддів склали довідку, де зазначили, що все добре в апеляційному суді Черкаської області, а Бондаренко брехун”, – говорить Бондаренко.

Раніше Сергій Бондаренко пояснював, що перша комісія РСУ виявила низку порушень у його суді, але це не влаштувало голову суду, і РСУ вирішила повторно надіслати комісію. 

Як відомо, 22 лютого 2018 року ВРП звільнила Волкову за її власним бажанням з посади судді Харківського окружного адміністративного суду. Після звільнення вона почала працювати юристкою та адвокаткою на підприємствах. Сергій Бондаренко вважає, що після реакції РСУ на корупційний скандал у його суді Волкова за власним бажанням звільнилася з посади судді, “боячись непроходження визначеного законом оцінювання й отримання негативного рішення ВККС”.

Під час співбесіди у ВРП зміну роботи Волокова пояснила “недостатнім матеріальним забезпеченням”

Один із членів ВРП звернув увагу на те, що наразі через зміни в законодавстві, ймовірно, відбудеться скорочення заробітної плати членів ВРП та ВККС. На це вона відреагувала, припустивши, що, напевно, ця норма не поширюватиметься на органи та установи системи правосуддя. 

Нагадаємо, 12 травня ВРП завершила співбесіди кандидатів до ВККС.

Напередодні Фундація DeJure та Центр протидії корупції оприлюднили список сумнівних кандидатів, яких ВРП допустила до етапу співбесід. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter