Скандальний голова суду просить свідка в кримінальній справі змінити думку

Дата: 14 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Голова Апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко просив помічницю судді Сергія Бондаренка, яка є ключовим свідком в кримінальній справі щодо втручання в роботу цього судді, заявити, що керівництво суду не грало ролі в її звільнення.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, який поспілкувався із помічницею судді Аліною Хоменко.

“Мені зателефонувала заступник керівника апарату суду Людмила Бойко і сказала, чи можу я приїхати до суду, що зі мною хоче поговорити голова суду. Коли я прийшла, то Володимир Бабенко пояснив, що на нього пишуться постійно скарги і запитав: “Ви можете написати пояснення або дати якусь інформацію щодо того, що ви пішли із суду не під нашим тиском, що ми жодним чином негативно не впливали на ваше звільнення?”. Я сказала, що я не можу цього писати, оскільки це не відповідає дійсності, що я пішла якраз через тиск на мене”, – розповіла колишня помічниця судді Сергія Бондаренка. 

Вона додає, що голова суду пропонував в майбутньому посаду помічника в цьому суді: “Володимир Бабенко сказав, якщо в майбутньому буде вакантне місце, то мене візьмуть на роботу. Я сказала, що я не проти працювати із Бондаренком. Він досі залишається без помічника. Сказала, що мені подобалось працювати із ним. А він питає: “Щоб писати скарги?” А я йому: “Та не скарги, а працювати треба”. На це він промовчав. На цьому розмова закінчилась”.

Нагадаємо, на брифінгу деякі судді Апеляційного суду повідомили, що суддя Сергій Бондаренко не має зараз помічника, бо він, мовляв, неадекватний. 

“На сьогодні у нашому колективі працює понад сорок помічників суддів. І уявіть собі, жоден із цих працівників не бажає працювати з цим суддею. Це пов’язане перш за все із особистими якостями цього судді, який не поважає своїх колег, ображає працівників… Я думаю, його помічник звільнилась, бо не змогла з ним працювати”, – каже керівниця апарату Олена Стрелецька.

“Вказаний суддя, користуючись своїм статусом судді, постійно провокує конфлікти, ображає працівників суду, ображає жінок, суддів, не розмовляє і не вітається майже з половиною працівників апеляційного суду та суддями апеляційного і місцевих судів, розмовляє сам до себе у коридорі, у присутності людей збирався зняти штани. Відносно Бондаренка С. І. за останній час до суду надійшли понад 25 скарг. Будь-яких пояснень голові суду, виконуючому обов’язки голови суду, секретарю судової палати у цивільних справах, зборам суддів він не надає, що повністю підтверджується доказами, які я можу надати. Скільки часу я знаю Бондаренка, він завжди “скиглить” про те, що його не люблять і ображають”, – зачитав Володимир Бабенко  на брифінгу свою заяву, яка згодом була видалена із сайту “Судова влада”.

Також він додав, що буде ставити питання про періодичне обов’язкове визначення психічного стану суддів.

Аліна Хоменко розповіла про незаконну, на її думку, догану, яку їй видали за те, що вона не з’явилась на урочисте привітання Володимира Бабенка з Новим роком. 

“Це було 31 грудня. Це були не обов’язкові, святкові збори. У Бондаренка було купа роботи. Надійшло 5 справ. Іванович каже: “Аліно, бери друкуй проекти ухвал, тому що попереду дев’ять днів вихідних. А робочий день до 12 години. Я знала про вітання голови суду, тому що у коридорі висіло оголошення про урочисті збори. Але надала перевагу роботі”, – згадує Аліна Хоменко.   

По тому, як вона не з’явилась на привітання Володимира Бабенка, у неї взяли пояснення про причину. “Я написала, що я була відсутня на урочистому зібранні, оскільки виконувала доручення судді Бондаренка і описала, які саме. Вони взяли пояснення. Не робили жодних зауважень. А потім після свят мене викликали в приймальню і сказали, що проти мене відкрито службове розслідування. Я запитала, чи можу я ознайомитись з постановою про проведення службового розслідування. Мені сказали: “Ти спочатку напиши ще раз пояснення, де ти була в цей час”. Я заново пишу те ж саме пояснення. Вони кажуть, щоб я переписала, бо це були не урочисті збори, а робоча нарада. Я кажу: “Як це? Усі в колективі знали, що це урочисті збори, а не робоча нарада. Ну самі зрозумійте, яка робоча нарада 31 грудня? Я відмовилась писати такі пояснення, бо це неправда. Вони сказали, що тоді складаємо акт про відмову від пояснень”, – розповідає колишня помічниця судді. 

Під час судового засідання в Олександрівському районному суді Кіровоградщини суддя Сергій Бондаренко свідчив про блокування роботи Аліни Хоменко з боку керівництва суду. 

“Вона просто не могла виконувати свої обов’язки. Її привели і показали, що це твоя частина столу, твоє робоче місце. Бог з ним. На такому посидить. Так дайте ж їй комп’ютер. Без комп’ютера вона ж не може працювати. Є важлива програма “Д-3”, за допомогою якої відбуваються багато операцій: складаються процесуальні рішення, судові повістки, через цю програму відбувається повідомлення тощо. Їй не надають комп’ютера. А коли вона приносить свій ноутбук, то їй не ставлять програму. Тобто вони поставили в такі умови, коли помічник на папері є, але фактично його немає, бо вона не може виконувати свої обов’язки, передбачені як законодавством, так і Положенням “Про помічника судді”, – розповідав на судовому процесі суддя.

У розмові із кореспондентом Центру інформації про права людини Аліна Хоменко відзначила, що працювалось із цим суддею добре: “З Сергієм Івановичем працювалось дуже добре. Я виконувала його доручення. Він каже, що зауважень до мене немає. Так само й у мене до нього немає зауважень”.  

Вона повідомила, що поважає суддю за те, що прийняв її як молодого спеціаліста, що не має досвіду роботи, без хабарів. 

“Що мені найбільше сподобалось у Сергія Івановича, і за що я його поважаю, так це за те, що він не зважав, що я молодий спеціаліст, без досвіду роботи, щойно завершила навчальний заклад, взяв до себе помічником без жодних умов. З ким я не спілкуюсь зі своїх друзів, вони не вірять, що я прийшла на роботу без жодної копійки”, – каже дівчина.

Аліна Хоменко звільнилась 17 лютого цього року, бо не хотіла отримати інші догани. Вона каже, що ця догана її добила морально, хоча й жалкує про звільнення, бо досі не може знайти роботу. 

На запитання кореспондента, як працюється судді без помічника, Аліна Хоменко сказала, що не заздрить такому судді: “Ну уявіть, якщо помічник, відповідно до Положення про помічника судді, готує усі матеріали до справи, підшиває, готує проекти рішення, запити, різні повідомлення, то уся ця робота лягла на його плечі повністю. І це не враховуючи, що суддя ще й рішення приймає”. 

Нагадаємо, суддя цього суду Сергій Бондаренко заявив, що голова суду Володимир Бабенко вимагав від нього прийняття неправосудних рішень у низці справ за участі цього судді. А коли Бондаренко відмовився, зазнав систематичного тиску.

У судді не реєстрували доповідні та заяви, спонукали до порушення законодавства, аби учасники судових процесів скаржились на суддю до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Суддя пережив підпал машини й чатування невідомих під його квартирою.

Окрім того, під час виконання головою суду Володимиром Бабенком своїх обов’язків відбулось відчуження приміщення Апеляційного суду для побудови житлового будинку, що фактично призвело до збитків платників податків.

Юрист Автомайдану Роман Маселко надіслав скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) стосовно голови суду. У своїй заяві Маселко наголосив, що поведінка голови суду є сигналом усім іншим суддям, які наважаться заявляти про тиск на них. 

“Тепер усі судді розуміють, що у такому випадку їх зроблять неадекватними, психічно хворими, кляузниками, а їхні заяви про тиск не будуть мати жодного ефекту. Все це засвідчує про неготовність суду до реформ та жахливо підриває і до того дуже низький авторитет нашого правосуддя”, – переконаний Роман Маселко. Він закликав небайдужих, які вважають, що поведінка голови суду підриває авторитет та довіру до суду, також скаржитись до ВККС. Зразок скарги можна завантажити за цим посиланням.

7 квітня судді Апеляційного суду Черкаської області знову обрали головою суду Володимира Бабенка. Для цього їм знадобилось провести три засідання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter