Впродовж минулого року в Україні зафіксували 150 порушень свободи слова, майже 45% з яких вчинили росіяни

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж 2023 року в Україні зафіксували 150 порушень свободи слова, 67 з них скоїли росіяни внаслідок повномасштабної війни.

Про це йдеться у моніторинговому дослідженні Інституту масової інформації.

“У 2023 році серед російських злочинів на українській території – вбивства журналістів, їхні викрадення, обстріли та поранення журналістів, погрози, пошкодження редакцій медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, юридичний тиск, блокування інтернет-доступу. Окрім того, українські медіа продовжують закриватися внаслідок фінансової кризи, спричиненої повномасштабною російською агресією”, – йдеться в повідомленні.

Як поінформували експерти ІМІ, торік армія РФ вбила на території України 27 медійників, двоє з яких загинули під час виконання журналістської діяльності. 

У квітні 2023 року в Херсоні загинув фіксер видання La Repubblica Богдан Бітік, у травні біля Бахмута – французький журналіст агенції AFP Арман Солдін.

Решта 25 медійників загинули як учасники бойових дій.

Від початку повномасштабного вторгнення армії РФ на територію України окупанти загалом убили 70 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

Щонайменше 12 знімальних груп та окремих журналістів минулого року, за даними ІМІ, потрапили під обстріли росіян. Крім того, внаслідок російських обстрілів зруйновано або пошкоджено вісім редакцій медіа.

Також публічно відомо про чотирьох викрадених росіянами у 2023 році журналістів.

Зазначається, що злочини проти медіа та журналістів, вчинені РФ, експерти ІМІ зафіксували у 12 регіонах України. Це як прифронтові регіони, так і тилові.

Також в ІМІ зафіксували 83 випадки порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Це менше, ніж у 2022 році (97 випадків).

Основними категоріями порушень, відповідальність за які лежить на українських громадянах, у 2023 році були: перешкоджання законній журналістській діяльності – 29 випадків (у 2022 році – 32 випадки); обмеження доступу до публічної інформації – 20 випадків (у 2022 році – 21) та кіберзлочини і погрози – по 11 випадків. 

Впродовж 2023 року журналісти регулярно повідомляли про вибіркове ставлення під час допуску до роботи в зонах бойових дій чи заборону працювати під приводом “безпеки журналістів”. ІМІ очікує, що найближчим часом відбудуться анонсовані президентом Володимиром Зеленським зміни й доступ журналістів на фронт покращиться. 

Найчастіше 2023 року право журналістів на професію порушували приватні особи, правоохоронці, органи місцевого самоврядування, судова влада, а також  представники російської церкви тощо.

Найбільше порушень було в Києві та Київській області (21 випадок). Друге місце посіла Миколаївщина (9 випадків), третє – Рівненщина (8), четверте – Полтавщина (7), п’яте місце розділили Хмельниччина та Черкащина (по 6 випадків).

Нагадаємо, що за даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, який здійснює Інститут масової інформації, за час російсько-української війни з 2014-го до 2023 року в Україні загинули 75 медійників.

Раніше ZMINA повідомляла, що минулого року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 140 журналістів: 2023-й став найбільш смертоносним для медійників за останнє десятиріччя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter