Минулого року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 140 журналістів

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 140 журналістів: 2023-й став найбільш смертоносним для медійників за останнє десятиріччя.

Про це повідомила правозахисна організація Press Emblem Campaign (PEC).

Джерело: Getty Images

За підрахунками PEC, 90 журналістів загинули на Близькому Сході, 20 – у Латинській Америці, 12 – в Азії, 11 – в Африці, чотири – в Європі, три – у Північній Америці.

За межами Сектора Гази вбили 59 журналістів у 27 країнах, зокрема, в Мексиці – девʼятьох, в Гватемалі – пʼятьох.

Чотири журналісти загинули внаслідок повномасштабної російської агресії проти України. У квітні 2023 року в Херсоні загинув фіксер видання La Repubblica Богдан Бітік, у травні біля Бахмута – французький журналіст Арман Солдін.

Ще двох загиблих в Україні PEC називає “російськими журналістами”, насправді – це російські пропагандисти Борис Максудов, смертельно поранений на окупованій частині Запорізької області в листопаді 2023 року, і Ростислав Журавльов, загиблий в липні в Пʼятихатках Запорізької області.

Після загибелі останнього ЮНЕСКО та Міжнародна федерація журналістів поширили заяви, де назвали працівника кремлівської інформаційної агенції “РИА Новости” Журавльова 14-м журналістом, що загинув в Україні від початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року. Вони закликали невідкладно розслідувати його загибель.

Зі свого боку український Медіарух звернувся до міжнародних організацій із проханням не плутати журналістів з пропагандистами, які є активними учасниками російської агресії проти України.

За останні десять років, з 2014-го до 2023-го, за даними PEC, у світі вбили 1 147 працівників медіа. Організація включила до своєї статистики всіх загиблих журналістів, незалежно від того, чи була їхня смерть повʼязана з професійною діяльністю, чи ні.

Нагадаємо, що за даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, який здійснює Інститут масової інформації, за час російсько-української війни з 2014-го до 2023 року в Україні загинули 75 медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter