Медіарух закликав міжнародні організації не плутати російських пропагандистів з журналістами

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Медіарух у відповідь на звернення Міжнародної федерації журналістів та ЮНЕСКО щодо якнайшвидшого розслідування загибелі співробітника кремлівського агентства РИА Новости Ростислава Журавльова, закликав не плутати журналістів з російськими пропагандистами, які беруть участь в агресії проти України.

Про це повідомив Інститут масової інформації.

Ростислав Журавльов. Фото з російських медіа

Про загибель Журавльова під час обстрілу в районі села Пʼятихатки Запорізької області РИА Новости повідомило 22 липня. Поранення дістали фотокореспондент цього ж агентства Костянтин Міхальчевський, кореспондент газети “Известия” Роман Польшаков та його оператор Дмитро Шиков.

В РИА Новости уточнили, що 2014 року Журавльов воював у лавах окупантів проти української армії на Донеччині.

Про безпосередню участь пропагандиста в агресії проти України також повідомив український журналіст із Донеччини Денис Казанський. Він розповів, що Журавльов приїхав до Донецька з Росії на початку березня 2014 року розпалювати війну. Разом з Павлом Губарєвим, колаборантом, якого пізніше окупанти проголосять “народним губернатором” Донеччини, штурмував Донецьку облдержадміністрацію.

Павло Губарєв з Ростиславом Журавльовим. Фото із соцмереж

Після загибелі Журавльова ЮНЕСКО, Міжнародна та Європейська федерації журналістів поширили заяви, де назвали його “14-м журналістом, що загинув з початку війни в Україні 24 лютого 2022 року”, і закликали невідкладно розслідувати його загибель.

У відповідь на це українські журналісти й медійні організації, учасники Медіаруху, закликали міжнародні організації не плутати журналістів з пропагандистами – учасниками російської агресії проти України.

Українська медійна спільнота нагадала міжнародним організаціям про те, що пропагандисти є прямими антагоністами журналістів. Саме їхні дії призводять до знищення свободи слова і гонінь на медійників, які працюють з дотриманням принципів свободи слова та професійних стандартів.

“Російські медіаорганізації та їхні співробітники, які є активними виробниками пропаганди та учасниками військової агресії Росії проти України, мають понести справедливе покарання за свої дії, які призвели до розпалювання війни і масового знищення українських громадян”, – йдеться у зверненні.

 

Пропагандист Ростислав Журавльов особисто брав участь в агресії проти України в складі збройних формувань у 2014 році. Про це він повідомляв сам у соцмережах. Доказом участі пропагандиста в збройній агресії є його численні фотографії зі зброєю, нацистською символікою та дописи, які свідчать про те, що він брав активну участь в окупації України Росією.

Також чоловік був активним членом російської радикальної націоналістичної партії “Націонал-більшовицька партія”, очолював її Свердловське відділення.

Медіарух проінформував міжнародні організації, що РИА Новости є державною інформаційною агенцією, яка повністю контролюється та фінансується російською владою. Агентство є частиною пропагандистського конгломерату “Россия сегодня” під керівництвом Дмитра Кисельова, до яких застосовано міжнародні санкції за дезінформацію щодо подій в Україні.

“Роками пропаганда Кремля, зокрема агенція РИА Новости, готувала ґрунт до російського вторгнення і розкручувала наративи про буцімто захоплення влади в Україні нацистами та нібито розквіт нацизму в усій державі”, – нагадали в Медіарусі.

У квітні 2022 року РИА розмістило статтю російського політтехнолога Тимофія Сергєйцева “Что Россия должна сделать с Украиной” із закликом до повного знищення України як держави та етноциду українців. Також агентство неодноразово розміщувало прямі заклики до знищення представників української влади.

На співробітниках подібних організацій лежить пряма відповідальність за злочинну війну Росії проти України, наголосили в Медіарусі. Численні соціологічні дослідження демонструють чітку кореляцію між споживанням державних інформаційних ресурсів та підтримкою дій російської армії в Україні, уточнили українські журналісти. 

“Ми закликаємо міжнародні організації відкрито засудити російську державну пропаганду і визнати її такою, що становить загрозу миру і є актом агресії, відповідно до статті 30 Статуту ООН”, – йдеться у зверненні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter