Влада Румунії продовжує говорити про негативний вплив “мовної статті” на нацменшин

Дата: 11 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Румунська сторона очікує, що всі рекомендації до оновленого закону України “Про освіту” знайдуть своє відображення в додаткових документах і будуть введені в українське законодавство.

З відповідною заявою під час спільної конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним сьогодні виступив міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану.

“Румунія й надалі дотримується точки зору, що стаття 7 нового закону “Про освіту” має негативний вплив на етнічні меншини“, – цитує міністра “Європейська правда”.

Міністр Клімкін зазначив, що українська сторона має робити більше для національних громад, які проживають на території країни.

“Це стосується і фінансування, і зміни методик, оскільки коли маленькі діти приходять у перший клас, ми не повинні їх відлякувати українською граматикою – ми маємо ангажувати”, – підкреслив він.

Клімкін також додав, що Україна та Румунія продовжуватимуть роботу в цій сфері.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон “Про освіту”, яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції та Болгарії висловили стурбованість у зв’язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

Наприкінці вересня Міністерство закордонних справ України направило закон “Про освіту” на експертизу у Венеційську комісію. Там зробили висновок, де, зокрема, рекомендували розпочати новий діалог з представникам нацменшин і усіх зацікавлених сторін щодо мовного питання в освіті, та забезпечити довший перехідний період для поступового здійснення реформи.

В МОН на рекомендації “Венеційки” відповіли трьома моделями освіти для нацменшин. В міністерстві враховували освітні потреби дітей різних національних громад, зважаючи на такі критерії, як вразливість мови, мовне середовище, в якому проживає меншина, та мовна група, до якої належить відповідна мова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter