Влада Ірану таємно стратила ще одного учасника антиурядових протестів

Дата: 26 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

23 листопада в Ірані таємно стратили ще одного учасника торішніх антиурядових протестів – Мілада Зохреванда. Влада країни визнала його винним у вбивстві офіцера Корпусу вартових ісламської революції під час демонстрації.

Про це повідомляють BBC та “Радіо Свобода“.

Мілад Зохреванд. Джерело: BBC

Як зазначається, 21-річного юнака стратили вранці у в’язниці міста Хамадан на заході Ірану.

Правозахисна група Hengaw також підтвердила інформацію про страту чоловіка. Водночас іранська влада факт страти не підтвердила і до цього часу не повернула тіло юнака родині.

Як інформують джерела, під час тримання під вартою та судового процесу йому навіть відмовили в адвокаті.

Зохреванда засудили до страти за вбивство члена Корпусу вартових ісламської революції під час демонстрації у місті Мелайер на заході країни.

Підозрюваними у цій справі, крім нього, проходить ще дев’ятеро людей.

Увечері 26 жовтня 2022 року офіцер розвідки Алі Назарі зажадав від водія автомобіля, зупинитися. Після того, як водій відмовився підкоритися та продовжив рух, співробітники спецслужби розпочали погоню. Машину вдалося зупинити лише загрозою застосування зброї.

Однак після того, як Назарі підійшов до автомобіля, один із тих, хто перебував усередині, вистрілив у офіцера розвідки; відразу після цього машина зникла. Поранений силовик помер у лікарні, попри зусилля лікарів.

Нагадаємо, у перші сім місяців 2023 року в Ірані стратили 419 людей. Це на 30% більше, ніж у такий же період торік. В ООН вважають, що кількість страт збільшується “із загрозливою швидкістю”. 

Правозахисники з Iran Human Rights зазначають, що таким чином влада Ісламської республіки Іран прагне “посіяти страх у суспільстві, щоб запобігти протестам і продовжити своє правління“. Вони закликали міжнародну спільноту рішуче відреагувати на дії іранської влади, щоб запобігти сотням нових жертв у найближчі місяці.

Раніше ZMINA повідомляла, що у травні поточного року в Ірані стратили двох чоловіків – Юсефа Мехрдада і Садроллаха Фазелі Заре, яких засудили до смертної кари за використання соціальних мереж “для пропаганди атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь”.

Так, у 2019 році чоловікам висунули звинувачення, а в травні 2020 року їх заарештували за звинуваченням у причетності до діяльності телеграм-каналу під назвою “Критика забобонів і релігії”.

Інформаційне агентство Mizan підтвердило факт страти, а саме повішання засуджених, зазначивши, що вони нібито ображали ісламського пророка Мухаммеда та пропагували атеїзм. Агентство також закидає засудженим спалення Корану, священної книги ісламу, однак чітких доказів цього не наводили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter