За рік кількість страт в Ірані зросла на третину – ООН

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У перші сім місяців 2023 року в Ірані стратили 419 людей. Це на 30% більше, ніж у такий же період торік. В ООН вважають, що кількість страт збільшується “із загрозливою швидкістю”. 

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виголошуючи доповідь про ситуацію з правами людини в Ірані.

Фото: AFP

Більшу частину страчених за перші сім місяців цього року, а саме 239 осіб, засудили до смертної кари за злочини, пов’язані з наркотиками.

Затримання та страти в Ірані також зросли на тлі протестів після смерті 22-річної Махси Аміні, яка померла у вересні 2022 року після того, як її затримала поліція моралі в Тегерані за нібито неналежне носіння хіджаба.

Гутерреш зазначив, що сімох чоловіків влада Ірану стратила у зв’язку з протестами, викликаними смертю Аміні, або за участь у них. У всіх цих випадках, інформація, яку отримало управління ООН з прав людини, вказувала на те, що судове провадження не відповідало вимогам належної правової процедури й справедливого судового розгляду згідно з міжнародним правом.

Загалом у період з 17 вересня 2022 року по 8 лютого 2023 року за участь у протестах заарештували близько 20 тисяч людей.

“Особливо викликає занепокоєння те, що більшість заарештованих осіб – діти. Середній вік заарештованих, згідно з повідомленням заступника командувача Корпусу вартових Ісламської революції, оцінювався у 15 років”, – сказав Генсек ООН.

Гутерреш також наголосив, що деякі особи, яких спочатку помилували, потім отримали нові звинувачення або були повторно заарештовані. Це, зокрема, активістки та журналістки.

ООН також відомо про випадки непропорційного та надмірного застосування сили проти протестувальників, побиття та сексуальне насильство після їх затримання, а також психологічне насильство.

Нагадаємо, що у травні в Ірані стратили двох чоловіків – Юсефа Мехрдада і Садроллаха Фазелі Заре, яких засудили до смертної кари за використання соціальних мереж “для пропаганди атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь”.

Так, у 2019 році чоловікам висунули звинувачення, а в травні 2020 року їх заарештували за звинуваченням у причетності до діяльності телеграм-каналу під назвою “Критика забобонів і релігії”.

Інформаційне агентство Mizan підтвердило факт страти, а саме повішання засуджених, зазначивши, що вони нібито ображали ісламського пророка Мухаммеда та пропагували атеїзм. Агентство також закидає засудженим спалення Корану, священної книги ісламу, однак чітких доказів цього не наводили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter