Влада Білорусі планує організувати зустріч іноземних дипломатів з дітьми, яких депортували з України – МЗС

Дата: 30 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Білоруська влада планує організувати зустріч іноземних дипломатів із дітьми незаконно депортованими з тимчасово окупованих територій України.

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

 За інформацією Міністерства закордонних справ України, 4 жовтня білоруська сторона має намір організувати відвідування представниками іноземного дипломатичного корпусу, акредитованого в Мінську, т.зв. “місць проживання, навчання і оздоровлення” українських дітей в Білорусі, які були вивезені із тимчасово окупованих Росією міст Лисичанськ та Сєвєродонецьк“, – йдеться в повідомленні.

В МЗС пояснили, що цей захід має на меті легалізацію незаконного переміщення українських дітей із тимчасово окупованих територій України.

Там наголосили, що згідно норм міжнародного права, примусова депортація дітей може кваліфікуватися як воєнний злочин.

Задля уникнення відповідальності посадові особи в Білорусі намагаються прикритися міжнародними представниками, вважають у міністерстві та звертаються до іноземних держав, дипломатичні представництва яких отримали відповідні запрошення в Мінську, утриматися від участі в пропагандистській поїздці білоруського режиму.

Як на рівні національного розслідування, так і в рамках розслідування Міжнародного кримінального суду, продовжимо роботу задля притягнення до відповідальності усіх осіб, які скоїли злочини проти українських дітей“, – закликали в МЗС.

Нагадаємо, наприкінці липня Офіс генерального прокурора України розпочав розслідування щодо участі Білоруського Червоного Хреста у примусовій депортації українських дітей.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Білорусі фактично визнають депортацію українських дітей, а також те, що процес триває за особистої підтримки та згоди самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Він розповідав про нібито оздоровлення дітей з постраждалих регіонів Донбасу в білоруських таборах та санаторіях, а також про те, що механізм допомоги “ретельно продумано” заздалегідь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter