За підтримки та згоди Лукашенка: в Білорусі визнають депортацію українських дітей

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі фактично визнають депортацію українських дітей, а також те, що процес триває за особистої підтримки та згоди самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Про організацію “допомоги” дітям з Донбасу провладному білоруському виданню БЕЛТА повідомив місцевий “громадський діяч” і “мотиваційний тренер” Олексій Талай.

Джерело: pixabay.com

Він розповів про нібито оздоровлення дітей з постраждалих регіонів Донбасу в білоруських таборах та санаторіях, а також про те, що механізм допомоги “ретельно продумано” заздалегідь.

Талай заявив, що до нього “бурхливим потоком ішли повідомлення від так званих батьків Донбасу”.

“Вони запрошували до себе та зі сльозами на очах розповідали свої страшні історії. Але перш ніж робити остаточні висновки, було важливо побачити все на свої власні очі”, – сказав він.

“Громадській діяч” повторив традиційний російський наратив про те, як Україна нібито обстрілювала Донбас із 2014 року, “навіть під час Мінських домовленостей”. 

Далі Талай наголосив на тому, що механізм надання допомоги він та інші білоруські “громадські діячі” обговорювали особисто з Лукашенком.

“Отримавши згоду та підтримку глави держави, ми почали опрацьовувати можливість відпочинку дітей Донбасу в Білорусі”, – сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупаційна влада тимчасово окупованих Росією територій України планувала вивезти до дитячого оздоровчого табору “Дубрава” в Солігорському районі Мінської області (Республіка Білорусь) понад тисячу дітей та підлітків. Станом на кінець квітня в Білорусі на “оздоровленні” вже перебували 350 дітей з окупованих територій.

Про це тоді також розповів Талай: над організацією розміщення дітей працює його фонд за підтримки ВАТ “Білоруськалій” та “Союзної держави”.

Білоруський дипломат, лідер Народного антикризового управління (НАУ) Павло Латушко в інтерв’ю білоруській службі “Радіо Свобода” звернув увагу на те, що діти, які приїжджають до Білорусі з тимчасово окупованих українських територій, неповнолітні, їхній вік від 6 до 15 років, часто це сироти, які втратили годувальника. А це означає, наголошує Латушко, що лише уповноважений орган з питань громадянства цих дітей має право на їхній виїзд, і таким органом є Україна.

Латушко вважає, що в цьому разі могла бути порушена Четверта Женевська конвенція, адже Україна не давала згоди на вивезення дітей.

На думку правозахисника, міг також бути порушений Римський статут Міжнародного кримінального суду, в якому йдеться про те, що незаконна депортація дітей під час війни – це злочин.

Латушко повідомив, що НАУ збирає документи, які свідчать про причетність представників режиму Лукашенка до депортації дітей з окупованих територій України.

Про те, чому дії білоруської влади незаконні, читайте в матеріалі ZMINA

Коли “евакуація”, “оздоровлення” та “опіка” є ознаками геноциду: правозахисники підготували звіт про злочини Росії проти дітей 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter