Військові оголосили про початок набору до ЛГБТ+ підрозділу

Дата: 08 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Об’єднання “Українські ЛГБТ-військові за рівні права” оголосило про набір ЛГБТ+-людей, військових, фахівців, а також дружніх до ЛГБТ+-спільноти людей до однієї з мотопіхотних частин ЗСУ.

Про це повідомили на сторінці об’єднання у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка “Військові ЛГБТ та наші союзники”

Як розповіли військові, спочатку вони не планували афішувати набір, однак змінили свою думку після численних маніпуляцій з боку своїх противників щодо того, що ЛГБТ-люди нібито не беруть участі у війні.

“У зв’язку з нахабною поведінкою тилових опонентів рівності прав людини, радикальних організацій, що маніпулюють темою участі у війні своїх окремих учасників, нападають на громадян, заперечують рівність їхніх прав та свобод, а значить, ставлять під загрозу демократію в Україні, ми вирішили вкотре заявити відкрито про свою присутність на фронті та показати, що українська армія – армія вільних людей, що стоїть на захисті Конституції, демократії та волі кожного громадянина проти тиранії та російської окупації”, – пояснили вони. 

Особи членів підрозділу лишатимуться в таємниці, а головними критеріями потрапляння будуть здібності, бажання розвиватися та повага до побратимів, посестер та до присяги. Військові наголошують, що будуть раді бачити не тільки ЛГБТ-людей, але й гетеросексуалів, які поділяють ідеї толерантності. Перш ніж розпочати службу, кожен боєць пройде співбесіду з командиром, а згодом – відповідний вишкіл та державну сертифікацію.
 
Фото: з відкритих джерел

“По суті, ми агітуємо громадян підписувати контракт з офіційним підрозділом ЗСУ, де вони зможуть не боятися бути відкритими ЛГБТ-людьми та ефективно виконувати свої обов’язки”, – пояснюють в об’єднанні. 

Невдовзі після появи інформації про набір до підрозділу в медіа члени об’єднання ЛГБТ-військових повідомили про дискредитаційну кампанію проти себе. Так, речник Генштабу Богдан Сеник у коментарі 24 каналу вказав на нібито російське походження спільноти “Військові ЛГБТ та наші союзники”, а згодом до цих заяв долучились у “Спілці ветеранів війни з Росією”. 
 
“Такі речі створюють спеціально для розгону зради. А дехто поширює цю ахінею з метою дискредитації української армії та Збройних сил. Ми лише мали змогу подивитися поверхнево. Але одразу зрозуміли, з ким маємо справу”, – наголосив Сеник. 
 
Окрім цього, у коментарі журналістам речник Генштабу додав, що “такими спільнотами мають займатися компетентні органи, зокрема Служба безпеки”. 
 
Нагадаємо, тема ЛГБТ-військових уперше голосно пролунала в Україні 2018 року, коли в Києві відбулася виставка “Ми були тут”, де художник Антон Шебетко розповів історії гомосексуальних людей, які воюють на Донбасі. Вже у 2019 році на Марші рівності ЛГБТ-військові пройшли окремою колоною. 

Як і більшість ЛГБТ-українців, військові-гомосексуали стикаються з дискримінацією в суспільстві. Так, після камінг-ауту п’ятеро невідомих молодиків побили ветерана АТО Василя Давиденка в Києві. Чоловік розповідав журналістам, що після заяв про свою сексуальну орієнтацію на роботі йому влаштували “тихий бойкот”. Поліція кваліфікувала напад на Давиденка за статтею про дискримінацію, а тому його випадок може стати прецедентом.

Незадовго до цього група невідомих молодиків напала на гея – ветерана АТО Віктора Пилипенка під час заходів із вшанування пам’яті загиблих військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції та Операції Об’єднаних сил, які відбувалися на Михайлівській площі столиці. 

ZMINA раніше також публікувала інтерв’ю зі старшим солдатом, командиром самохідної артилерійської установки “Піон” та учасником об’єднання ЛГБТ-військових і ветеранів Владиславом Мірошниченком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter