Поліція розслідує напад на гея – ветерана АТО за статтею про дискримінацію. Це може стати прецедентом

Дата: 03 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Київська поліція відкрила кримінальне провадження через напад на гея ветерана АТО Василя Давиденка з попередньою кваліфікацією за статтею 161 Кримінального кодексу. Ця стаття передбачає позбавлення волі на строк до п’яти років за розпалення ворожнечі та дискримінацію. 

Про це повідомляє видання “Ґрати” з посиланням на речницю поліції Києва Оксану Блищик.  

Фахівці кажуть: якщо прокуратура винесе звинувачення за цією статтею – це стане прецедентом для України.   

Давиденко повідомив “Ґратам”, що написав заяву про напад у вівторок, 1 жовтня. Потерпілого скерували знімати побої.   

Досі поліція та прокуратура з власної ініціативи ніколи не кваліфікували напади на ЛГБТ-людей за 161-ю статтею. Про це в коментарі “Зміні” зауважив Андрій Кравчук, експерт правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”: 

Інколи постраждала людина або її адвокати зверталися до судів, і тоді в нечисленних випадках суддя постановляв порушити кримінальне провадження за 161-ю статтею. Утім, жодне таке розслідування не закінчувалося відповідним судовим вироком.   

Фахівець зазначає, що 161-ша стаття наразі фактично єдина в КК України, за допомогою якої можна кваліфікувати злочин за ознакою СОҐІ і Сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності як злочин ненависті.  

Водночас Кравчук називає її сумнівним покаранням та наголошує, що законодавство потребує реформи щодо протидії конкретно цим різновидам злочинів.  

Нагадаємо, що в суботу, 28 вересня, п’ятеро невідомих молодиків побили ветерана АТО Василя Давиденка, який нещодавно зробив камінг-аут.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter