Відтепер у Туреччині жінки зможуть залишати дівоче прізвище після заміжжя

Дата: 30 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Туреччини скасував положення Цивільного кодексу про те, що жінка обовʼязково повинна брати прізвище чоловіка після укладення шлюбу. Суд визнав, що таке положення суперечить принципу рівності. 

Про це повідомляє видання Daily Sabah.

Фото: Getty Images

Громадянки Туреччини подавали значну кількість індивідуальних заяв до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та Конституційного суду, у яких стверджували, що “заборона жінкам використовувати своє дошлюбне прізвище після заміжжя веде до порушення прав”.

Водночас чоловік може використовувати прізвище, яке він отримав при народженні, протягом усього життя. 

Жінки могли залишити своє попереднє прізвище, але для цього треба було подати письмову заяву до РАЦСу або відділу реєстрації актів цивільного стану.

Відтепер жінкам не потрібно роботи цього, щоб після одруження використовувати лише своє дошлюбне прізвище.

Крім того, Конституційний суд скасував положення статті 187 Цивільного кодексу, яке передбачало, що жінка може використовувати подвійне прізвище, де прізвище чоловіка обовʼязково має стояти після її дівочого. 

Відомо, що існує суспільний інтерес у запобіганні плутанини в записах актів цивільного стану та визначенні родоводу, і що фізичні особи мають ідентифікаційні номери, а послуги з реєстрації актів цивільного стану надаються за допомогою інформаційних технологій. 

Рішення суду набуде чинності через дев’ять місяців. 

Нагадаємо, що у липні 2021 року президент Чехії Мілош Земан підписав закон, що дозволяє чеським жінкам відмовитися від використання суфікса -ова у своїх прізвищах.

Феміністки вважали суфікс дискримінаційним та наполягали, що історично -ова вказує на належність до роду батька або чоловіка. З ними погоджувалась і колишня міністерка юстиції країни Гелена Валькова, яка стала однією з авторок підписаного закону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter