Чеським жінкам дозволили відмовитися від суфікса -ова в прізвищах

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Чехії Мілош Земан підписав закон, що дозволяє чеським жінкам відмовитися від використання суфікса -ова у своїх прізвищах.

Про це повідомляє Meduza.

Президент Чехії Мілош Земан
 

До підписання закону в чеській мові на -ова закінчувалися всі жіночі прізвища. Також цей суфікс використовували, коли йшлося про іноземок, а тому, наприклад, канцлерка Німеччини Ангела Меркель у Чехії – Меркелова, а американська політикиня Гілларі Клінтон – Клінтонова. 

Дискусія про необхідність змінити це правило йшла в Чехії щонайменше з кінця 90-х, а, згідно з опитуванням, проведеним у 2019 році, більшість чеських чоловіків і жінок підтримувала збереження суфікса. Ще 33% виступали за те, щоб дозволити жінкам самим вирішувати, який варіант вибрати, і 7% вважали, що -ова слід прибрати зовсім.

Феміністки вважали суфікс дискримінаційним та наполягали, що історично -ова вказує на належність до роду батька або чоловіка. З ними погоджувалась і колишня міністерка юстиції країни Гелена Валькова, яка стала однією з авторок підписаного закону. 

Проти змін виступали консервативні політики, які наполягали на тому, що поправки вдаряють по чеських традиціях, а сам суфікс давно загубив значення “належності” і свідчить лише про гендер носія. Підтримували критиків і деякі лінгвісти. 

Зі свого боку Валькова вказувала, що використання суфікса -ова в документах стало обов’язковим тільки в 1945 році. Водночас уже зараз у правилі є низка винятків, адже використовувати суфікс у документах не зобов’язані громадянки Чехії, які постійно мешкають за кордоном, дружини іноземців та чеські громадянки інших національностей.

В Україні в листопаді минулого року дозволили змінювати по батькові на матронім. Усунути прогалину в законодавстві, яке не дозволяло зробити це, рекомендував Європейський суд з прав людини у своєму рішенні в справі “Гарнага проти України”. Судді дійшли висновку, що держава порушила право жительки Білої Церкви на повагу до приватного і сімейного життя, коли їй відмовилися змінювати по батькові. Жінка хотіла змінити його на ім’я вітчима, з яким проживала багато років. 

Нагадаємо, що цього року в Киргизстані департамент реєстрації населення і актів цивільного стану подав до суду на дитячу письменницю Алтин Капалову за те, що вона змінила прізвища дітей і дала їм матронім замість по батькові.

Фотографія обкладинки: neweurope.eu

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter