Від сьогодні під час виїзду з України перевіряють військовий квиток у всіх чоловіків від 18 до 60 років

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

З 00:00 17 липня прикордонники перевіряють наявність військово-облікового документа у всіх українських чоловіків віком від 18 до 60 років під час виїзду з України. Поки що конфліктів на кордоні або збільшення кількості відмов не спостерігається.

Про це в коментарі “Українській правді” повідомив речник Державної прикордонної служби України полковника Андрій Демченко.

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Так, від сьогодні наявність військово-облікового документа стала обов’язковою умовою для всіх українських чоловіків віком від 18 до 60 років під час перетину кордону. Це правило набрало чинності з 00:00.

Демченко розповів, що з початку дії цього нововведення на кордоні не зафіксували випадків, які б свідчили про зниження кількості перетинів або призводили до непорозумінь чи конфліктних ситуацій. Більшість чоловіків, які перетинали кордон, мали необхідні документи, включно з військово-обліковими.

Утім, були й відмови в перетині кордону, їхня кількість незначна – кілька десятків випадків: дехто забув узяти військово-обліковий документ, а дехто взагалі його не мав. Станом на 7-му ранку таких випадків було майже 40. Водночас у попередні дні загальна кількість відмов у перетині кордону через невідповідність умов виїзду коливалася на рівні 170–200 осіб. Категорії осіб, яким дозволено виїзд з України згідно з Правилами перетинання кордону громадянами України, наразі не змінювалися.

Також полковник Демченко нагадав про категорію чоловіків, які мають право на перетин кордону завдяки відстроченню від призову чи вилученню з військового обліку за станом здоров’я. У їхніх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такого відстрочення чи вилучення з військового обліку, або має бути надана довідка за формою, визначеною в додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

Нагадаємо, що в червні Міністерство оборони не підтримало законопроєкт, який би продовжив термін оновлення даних для військовозобовʼязаних із 60 до 150 днів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter