Верховна Рада підтримала, щоб увʼязнені за нетяжкими статтями могли піти до ЗСУ

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №11079-1, що дозволить служити в ЗСУ деяким категоріям засуджених. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення, камера з покращеними умовами в Хмельницькому СІЗО. Фото: Хмельницький слідчий ізолятор

Авторами законопроєкту стала низка депутатів, серед яких Олена ШулякСергій ІонушасОлексій ГончаренкоГалина ТретьяковаМарія Мезенцева та інші.

Документ передбачає добровільну участь засуджених у бойових діях, але лише тих, хто відповідає вимогам до проходження служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах.

Як пояснювали автори, процес мобілізації відбуватиметься так: 

  • ув’язнений подає заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання; 
  • проходить медогляд у в’язниці; 
  • після ухвалення рішення ТЦК щодо мобілізації відбувається перевірка у військово-лікарської комісії, зокрема фізіологічно-психічний стан; 
  • пакет документів надсилають до суду, який і ухвалює остаточне рішення. 

“Якщо рішення суду позитивне, Нацгвардія доставляє засудженого до ТЦК, де формують відповідні спеціалізовані підрозділи військових частин. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиметься командиром військової частини, куди вони потрапляють. А ще цих людей будуть брати на окремий облік у військовій частині”, – пояснювали в партії “Слуга народу” 

Напередодні антикорупційні активісти звертали увагу, що законопроєкт може звільнити від покарання топкорупціонерів в обмін на службу в ЗСУ. Втім, за словами голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, під тиском суспільства цю спробу більшою мірою вдалося не допустити.

“Вчора комітет закрив дірку для псевдомобілізації з тюрми для народних депутатів та більшості інших топкорупціонерів. Не без ложки дьогтю, але значно краще, ніж було після першого читання. Наприклад, немає жодної логіки в тому, що для нардепів ту лазівку закрили, а для керівника Офісу президента і його замів – залишили. Ну і дірку для частини татарівських опричників (прокурорів та суддів) теж невипадково виписали”, – коментує він ухвалення закону. 

Шабунін прогнозує, що закон дозволить мобілізувати близько 7 тисяч людей уже цього року і ще по 3 тисячі кожного наступного. Без ухвалення спеціального закону в Україні зупинили розгляд майже 11 тисяч кримінальних проваджень через мобілізацію фігурантів, але аналітики кажуть, що чимало таких випадків є способом ухилення від покарання. 

Ухвалений законопроєкт №11079-1 ще має підписати президент. 

Нагадаємо, що Україна входить до десятка європейських країн з найбільшою кількістю тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі. В середньому 125 ув’язнених припадають на 100 тисяч населення, що є вищим за середній показник у Європі – 106 в’язнів на 100 тисяч населення. 

Тисячі українських засуджених перебувають за ґратами, зокрема, через різницю з європейськими нормами щодо зберігання наркотиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter