Вбивства, викрадення, катування: дослідники знають про 50 типів злочинів росіян щодо релігійних діячів в окупації

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Аналітикам вдалося виокремити щонайменше пів сотні злочинів проти лідерів релігійних громад на окупованих територіях України.

Такі дані ініціативи “Трибунал для Путіна” презентували у Медіацентрі Україна. 

Ілюстраційне зображення. Фото: opendoorsuk.org

Серед таких злочинів, зокрема вбивства, викрадення, катування, відбирання релігійних споруд та чимало інших. 

За словами директора Харківської правозахисної групи Бориса Захарова, щонайменше два відомі випадки стосуються навмисних вбивств священників, у п’яти випадках смерть настала внаслідок бомбардувань різними видами зброї, а у восьми – священники отримували різні поранення через російські атаки.

“Двадцять священників викрали, і де вони зараз знаходяться, більшою мірою невідомо. П’ять священників викрали й згодом звільнили, і всі вони, після переїзду на підконтрольну уряду України територію або після деокупації, розповіли, що їх жорстко катували. Одного священника депортували, вигнали з рідного міста і подальша його доля невідома”, – каже Захаров. 

Серед викрадених релігійних представників переважно священники УПЦ, а також лідери різних протестантських церков, священники греко-католицьких церков.

Нагадаємо, що російське повномасштабне вторгнення в Україну значно погіршило становище церков та інших релігійних громад, а на окупованих територіях України майже всі релігійні спільноти стикнулися з репресіями. 

Детальніше про це можете почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter