Ватикан може стати країною-посередником для повернення українських цивільних заручників – представник Омбудсмана

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Крім Туреччини, Україна розглядає також Ватикан як країну-посередника, яка може допомогти повернути додому цивільних українців, викрадених Росією на окупованих територіях.

Про це виданню ZMINA розповів представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко.

За його словами, в Офісі Уповноваженого розглядають декілька сценаріїв повернення цивільних заручників. Перший варіант передбачає передання Росії її громадян, засуджених в Україні. Натомість російська сторона віддає українців, які були викрадені на окупованих територіях або засуджені в РФ. Другий варіант – це залучення для повернення цивільних третьої сторони. Наразі розглядаються дві країни, які можуть посприяти цьому процесу, – Туреччина та Ватикан.

Перший сценарій, пояснює Кононенко, відбувається на підставі Конвенції “Про передачу засуджених осіб” від 1983 року. Документ передбачає передання осіб, які засуджені на території тієї або іншої країни, до країни походження з метою відбуття покарання там. Тобто Україна розглядає механізми повернення російських злочинців, які були засуджені в Україні, для відбуття ними покарання в Росії. Те саме має зробити російська сторона, повернувши українців, які незаконно утримуються на її території.

“Головне в цьому питанні – політична воля. Якщо вона буде, то, я думаю, Росія знайде правильні механізми для повернення людей додому. Для нас неважливо, як вони опиняться в Україні. Для нас важливо, щоб ці люди повернулися до своїх домівок”, – говорить Кононенко.

Він сподівається, що кроком, який сприятиме поверненню цивільних заручників через механізм обміну засудженими, стане взаємне відвідування у в’язницях цивільних осіб омбудсманами.

Так, українська сторона вже здійснила два моніторингових візити до пенітенціарних установ, де відбувають покарання засуджені за злочини росіяни. Кононенко підкреслив, що йдеться не про колаборантів, як про це любить казати Росія, а про громадян РФ. Зі свого боку росіяни відвідали у своїх в’язницях українців, яких вони викрали на окупованих ними ж територіях. 

Ми відвідували росіян у наших в’язницях з гуманітарною місією і передали їм продуктові набори. Ми сподіваємося, що це перший крок, який нас приведе до звільнення цивільних. Ми усвідомлюємо та чітко розуміємо проблеми, пов’язані зі звільненням цивільних заручників. Але, на жаль, цивільні заручники – це найбільша проблема серед трьох категорій, які в нас є, а саме – військові, діти та цивільні. Цивільні особи виявилися найнезахищенішими”, – сказав представник Омбудсмана.

Кажучи про обмін заручників на засуджених в Україні колаборантів, посадовець зауважив, що спочатку їхню провину треба довести в суді. Далі правоохоронні органи та спеціальні служби мають визначити, чи є в цих людей подвійне громадянство. І лише після цього ухвалюватимуться відповідні рішення.

Кононенко нагадав, що міжнародні механізми з повернення цивільних заручників, які існують у світі, можливо залучити лише після закінчення бойових дій. Саме тому Росія використовує заручників для того, щоб посадити Україну за стіл перемовин.

Через це українська сторона намагається знайти вихід, застосовуючи норми Женевської конвенції. Якщо третя Женевська конвенція стосується військовополонених, то четверта – цивільних. У ній є розділ, у якому запроваджується термін “країна-покровителька”.

Це фактично країна-посередник, яка б могла розпочати перемовини про повернення цивільних заручників на батьківщину. Ми з цього приводу зверталися до Туреччини й очікуємо від неї відповідь. На жаль, цьому процесу стали на заваді нещодавній землетрус та майбутні президентські вибори”.

Водночас Україна розглядає можливість залучення до переговорного процесу Папи Римського. Тобто Ватикан може спробувати допомогти Україні розв’язати це питання. Тим більше що Папа Римський уже підтвердив свої наміри сприяти поверненню додому викрадених українських дітей.

Питання співпраці з іншими державами – це, звісно, питання не до Офісу Уповноваженого. Ми, умовно кажучи, як правозахисники зацікавлені в співробітництві з будь-якою державою, яка готова допомогти повернути наших людей”, – додає Кононенко. 

Нагадаємо, Офіс Омбудсмана та представники Держдуми РФ почали проводити паралельні моніторингові візити до місць утримання цивільних осіб з обох сторін та передавати їм набори речей первинної необхідності. Росіяни відвідали 17 українських цивільних заручників у місцях несвободи в Луганській області 23 квітня 2023 року. А представники Офісу Омбудсмана разом з ГО “Надія” навідалися та передали речі першої необхідності росіянам, засудженим на території України 3 травня. 

Задля підтвердження моніторингових візитів обидві сторони обмінялися списками зазначених осіб та відео, які засвідчують факт спілкування. Про візит також попередили родичів утримуваних українських в’язнів.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter