Україна та Росія почали відвідувати місця утримання цивільних та передавати речі першої необхідності

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс Омбудсмана України та представники Державної думи РФ почали проводити паралельні моніторингові візити до місць утримання цивільних осіб з обох сторін та передавати їм набори речей первинної необхідності.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

Так, 23 квітня 2023 року росіяни відвідали 17 цивільних полонених українців у місцях несвободи в Луганській області.

Згодом, 3 травня, представники Офісу Омбудсмана України разом із громадською організацією “Надія” здійснили візит та передали речі первинної необхідності обвинуваченим, яких утримують на території України.

Задля підтвердження моніторингових візитів обидві сторони обмінялися списками зазначених осіб та відео, які засвідчують факт спілкування. Про візит також попередили родичів утримуваних українських в’язнів.

“Сподіваємося, що розпочата практика призведе до розблокування процедури звільнення цивільних заручників та засуджених осіб, з тим, щоб якнайшвидше їх вдалося повернути додому”, – наголосив Лубінець.

Раніше ZMINA писала, що цивільні становлять 40% усіх полонених Росією українців, а абсолютну більшість росіяни захопили в перший місяць повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, що впродовж квітня Національне інформаційне бюро, створене при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, прийняло близько 19 тисяч звернень про зникнення, полон, депортацію та примусову мобілізацію громадян на тимчасово захоплених росіянами територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter