В Україні надрукували посібник з математики для дітей з аутизмом

Дата: 16 Січня 2019
A+ A- Підписатися

В Україні надрукували понад 4 тисячі екземплярів спеціальних методичних посібників з математики для учнів перших класів з інтелектуальними порушеннями, зокрема для дітей з розладами аутичного спектру.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, посібник презентували сьогодні представники спеціалізованої школи “Мозаїка”, що працює в Броварах (Київська область), та громадської організації “Особливий світ”. 

Понад 4 тисячі методичних посібників, де дітям з аутизмом розповідають про основи лічби, просторового сприйняття та інші пов’язані теми, активісти розповсюджують безкоштовно серед батьків, учителів та спеціалістів інклюзивно-ресурсних центрів, які працюють з дітьми з РАС. Для отримання посібника вони мають заповнити спеціальну форму та вказати адресу, на яку хочуть отримати підручник.

“Коли ми створювали цей посібник, то орієнтувалися на кінцевого споживача – дітей, батьків та вчителів. На ринку зараз є багато літератури, проте інколи бачення авторів цих посібників не збігається з баченням людей, які працюють з дітьми з РАС”, – зауважила співзасновниця спеціалізованої школи “Мозаїка” Ксенія Карбовська.

Розроблені посібники, які видавали за гроші меценатів з компанії Acino, не отримали ліцензії МОН, адже в активістів та чиновників, за словами Карбовської, виявилися різні погляди на процес навчання дітей з аутизмом:

“У МОН сформована певна система затвердження посібників. Ми зіткнулися з баченням науковців, які перебувають у цій системі. Ми вирішили не боротися, адже я не бачу в цьому сенсу. Діти з аутизмом дуже унікальні , а тому їх не помістиш у єдину систему”.

Результати опитування, проведеного Фондом допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім” у 2015 році

За словами дитячого психіатра та завідувача відділенням психічних розладів дітей і підлітків Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології Ігоря Марценківського, кількість дітей з аутизмом в Україні щорічно зростає, проте це не впливає на збільшення спеціальної літератури для їхнього навчання.

“Ми маємо потужний спротив на рівні несприйняття загальносвітових стандартів (ставлення до аутизму – ред.). Досі міністерства використовують термінологію, невластиву для міжнародних класифікацій. Деякі ж науковці взагалі вважають аутизм вигадкою. Наприклад, якщо ви спитаєте, скільки в нас дорослих людей з аутизмом, то вам наведуть статистику щодо шизофренії та різних форм розумових порушень, адже діти з аутизмом, досягнувши повноліття, приходять до МСЕК (медико-соціальна експертна комісія – ред.), де їм кажуть, що аутизму не існує”, – наголошує науковець.

За даними Марценківського, з 2006-го по 2017 рік кількість вперше діагностованих випадків розладу аутичного спектру зросла у вісім з половиною разів і становила 998 випадків.  

Активісти наголошують, що наразі надрукований посібник з математики перебуває в процесі апробації, проте завдання, які помістили у видання автори, не перший рік успішно використовують у спеціалізованих школах та інклюзивних класах. У майбутньому активісти хочуть надрукувати аналогічні посібники з інших предметів. 

Нагадаємо, що аутизм – психічне порушення, через яке людина має труднощі у спілкуванні і взаємодії з навколишнім соціумом. Центр інформації про права людини докладно розповідав про людей з розладами аутичного спектру та розвінчував основні міфи щодо цього порушення в окремому матеріалі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter