В Україні з’явиться військовий омбудсман: що він робитиме

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони України спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем створило Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Цей орган передбачає, зокрема, створення посади військового омбудсмана.

Про це повідомили в Міноборони.

Фото: Depositphotos

Так, в оборонному відомстві розповіли, що новостворене управління відповідатиме за розгляд звернень та скарг військовослужбовців, надання первинної правничої допомоги, проведення перевірок і розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Цей орган безпосередньо підпорядковуватиметься Міністерству оборони.

Основними порушеннями, які перевірятиме Центральне управління захисту прав військовослужбовців, є:

  • забезпечення військовослужбовців;
  • право на відпустку;
  • недопущення зловживання правами командирів;
  • ненадання / недостатнє надання медичної допомоги;
  • соціальні гарантії;
  • порушення гендерної рівності.

Міністр оборони Рустем Умєров також розповів, що управління матиме гарячу лінію, інструменти моніторингу соцмереж, де військові пишуть про порушення своїх прав, а також сили й засоби швидкого реагування на такі сигнали.

“Якщо проведена за моїм наказом перевірка встановить склад злочину щодо порушення прав військовослужбовців, відповідне звернення буде негайно спрямовуватися до правоохоронців. Воїни мають і будуть відчувати, що їхня гідність є для Міністерства оборони України найвищою цінністю. І міністерство не дозволить нікому зневажати права військових”, – зазначив Умєров.

Під час роботи над створенням такого Центрального управління враховували досвід країн, де інститут військового омбудсмана вже довів свою ефективність, зокрема Швеції, Норвегії, Німеччини та інших держав.

Нагадаємо, що останніми роками в Україні з’явилося чимало омбудсманів, наприклад освітній та мовний, а в парламенті обговорювали навіть створення медичного. Втім, не всі експерти погоджуються з доцільністю та законністю таких кроків.

До прикладу, український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський казав, що створення мовного омбудсмана порушує Конституцію, адже незалежні органи в системі органів влади мають бути чітко передбачені головним законом.

Про потребу в появі військового омбудсмана заговорили ще у вересні минулого року, однак тоді ще було неясно, що саме регламентуватиме створення посади військового омбудсмана, тож було незрозуміло, які повноваження він матиме. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter