В Україні з’явиться військовий омбудсман

Дата: 15 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні з’явиться нова посада військового омбудсмана, що має опікуватись правами військовослужбовців. 

Про це у черговому зверненні заявив президент Володимир Зеленський

Ілюстраційне зображення

Першим ідею запровадити нову посаду висловив новопризначений міністр оборони Рустем Умєров

“Ми маємо започаткувати нову філософію ставлення до військових і зробити все можливе і навіть неможливе, щоб наші військові були забезпечені всім необхідним – зброєю, оснащенням, формою, їжею, засобами захисту, медичним обслуговуванням, освітою, підготовкою і всім іншим”,казав він на щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

Судячи зі слів Зеленського, Умєров вже працює з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем щодо створення нового омбудсмана. 

За останні роки в Україні з’явилось чимало омбудсманів, наприклад, освітній та мовний, а в парламенті обговорювали навіть створення медичного. Втім, не усі експерти погоджуються із доцільністю та законністю таких кроків.

До прикладу, український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський казав, що створення мовного омбудсмана порушує Конституцію, адже незалежні органи в системі органів влади мають бути чітко передбачені головним законом.

Поки неясно, що саме регламентуватиме створення посади військового омбудсмана, тож незрозуміло, які повноваження він матиме. 

Нагадаємо, що у Німеччині за два роки по компенсацію через дискримінацію звернулися 178 колишніх і чинних ЛГБТ-військових. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter