У Німеччині за два роки по компенсацію через дискримінацію звернулися 178 колишніх і чинних ЛГБТ-військових

Дата: 09 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

До Бундесверу і Бундесвер – Збройні сили Німеччини. за два роки дії закону про компенсацію за дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності звернулися 178 колишніх і чинних військовослужбовців.

Про це йдеться у звіті федерального міністерства оборони Німеччини.

Фото: Flickr

Так, звіт фіксує проміжний підсумок запровадження закону про реабілітацію військовослужбовців, які зазнали дискримінації на підставі добровільних гомосексуальних стосунків, гомосексуальної орієнтації або гендерної ідентичності. 

Закон ухвалили у 2021 році. За два роки міноборони Німеччини отримало 178 заявок на компенсацію та виплатило близько 400 тисяч євро. У Бундесвері очікували більшої кількості заявок, але на той час припущення “ґрунтувалися на дуже обмеженій інформації”.

У звіті зазначається, що закон допомагає досягти мети, оскільки військовослужбовці збройних сил, які зазнали дискримінації через гомосексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність до 2000 року, змогли пройти індивідуальну реабілітацію та отримати компенсацію.

Крім того, завдяки цьому закону вдалося скасувати вироки військових трибуналів, які стосувалися гомосексуальних актів за згодою. Керівництво міноборони Німеччини неодноразово перепросило перед потерпілими.

Дія закону обмежена – він працюватиме лише до кінця 2040 року. Компенсації виплачуватимуть протягом п’яти років. Кінцевий термін подання заявок на компенсацію – липень 2026-го, тож по компенсацію можна звертатися ще протягом трьох років.

Нагадаємо, що питання дискримінації ЛГБТ-військових поширене і в Україні. Зокрема, у разі загибелі на війні партнера, який служив у ЗСУ, представники ЛГБТ-спільноти не мають права на впізнання та видавання тіла. 69% українців підтримують ідею того, що ЛГБТ-військові мають користуватися тими самими правами, які передбачені законом для всіх військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Загалом до ЛГБТ-людей, які служать у Збройних силах України, 44% респондентів ставляться нейтрально, 27% – позитивно та майже стільки ж (25%) – негативно. Водночас більша частина опитаних (а саме 58%) погоджується з тим, що ЛГБТ-військові зазнають дискримінації. Не думають так 32%. 

Читайте також: Райдужний колір змінився на камуфляж: як повномасштабна війна вплинула на життя ЛГБТ-людей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter