В Україні пропонують створити посаду медичного омбудсмана: хто зможе ним стати та над чим працюватиме?

Дата: 23 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт “Про Уповноваженого з медичних питань”, який, за задумом авторів, має покращити захист права на охорону здоров’я, а також контроль за реалізацією прав пацієнтів і медичних працівників.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: valvira.fi
Авторами документа є троє парламентарів: Ольга Василевська-Смаглюк, Оксана Дмитрієва та Дмитро Разумков. Як розповідають депутати в пояснювальній записці, потреба запровадження нової посади Уповноваженого з медичних питань спричинена тим, що досі в країні немає держоргану, до сфери повноважень якого належав би контроль за реалізацією права на охорону здоров’я.

“В умовах реформування медичної системи України, розвитку системи приватних закладів охорони здоров’я функція контролю, особливо державного контролю, набуває особливого значення для зміцнення всієї системи охорони здоров’я і забезпечення її належного управління”, – запевняють вони.

У пояснювальній записці автори посилаються на досвід США та Великобританії, де діють такі інститути. У Великій Британії посаду медичного омбудсмана запровадили ще в 1972 році, а працює вона в Англії, Уельсі й Шотландії. Медичні омбудсмани в країні розглядають тільки ті скарги громадян, які спочатку подавали на розгляд відповідним компетентним органам влади, але їхнє рішення не задовольнило скаржника.

Поскаржитись у країні можна на дії органів Національної служби охорони здоров’я або вчинені від їхнього імені, якщо вони призвели до порушення прав особи. Йдеться, зокрема, про погані умови догляду хворого, неналежне виконання персоналом обов’язків з догляду пацієнта, погане харчування тощо.

У Великій Британії посаду медичного омбудсмана запровадили ще в 1972 році. Фото: CBS

Омбудсман з питань охорони здоров’я не розглядає скарг на дії медиків і дантистів, які практикують приватно, та окулістів, що уклали договір зі службою охорони здоров’я, але не є її службовцями. У Шотландії медичний омбудсман не розглядає і тих скарг, які перебувають у межах юрисдикції спеціальної комісії з медичного забезпечення. 

За задумом українських депутатів, медичним омбудсманом зможе стати 30-річний громадянин, який володіє державною мовою, має високі моральні якості, вищу юридичну або вищу медичну освіту, досвід діяльності за фахом та протягом останніх п’яти років проживав в Україні. 

Омбудсмана призначатиме уряд за результатами конкурсу, що проводиться незалежною комісією. Уповноважений не вважатиметься державним службовцем, а до його компетенції належатиме:

  • контроль за реалізацією права кожного на охорону здоров’я;
  • контроль за реалізацією прав пацієнтів;
  • контроль за реалізацією прав медичних працівників;
  • посередництво в конфлікті між пацієнтом та суб’єктом державного контролю.

Уповноважений зможе надсилати відповідні письмові запити, строк розгляду яких встановлюється ним же, але становить не більш ніж п’ять днів із дня отримання об’єктом контролю. Він також надаватиме рекомендації з питань, що належать до його компетенції, створюватиме регіональні представництва, зможе безперешкодно відвідувати органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, заклади охорони здоров’я, медико-санітарні установи всіх форм власності. Зможе медичний омбудсман і бути присутнім на їхніх засіданнях з дотриманням вимог закону тощо.

Нагадаємо, що нещодавно Омбудсман звернулася до Конституційного Суду, щоб там визначили, чи є неконституційною частина медреформи про ліквідацію та реорганізацію лікарень. Уповноважена оскаржує положення законів, згідно з якими органи місцевого самоврядування можуть ухвалювати рішення про припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я самостійно, послуговуючись планом розвитку госпітального округу.

Відомо, що право людини на охорону здоров’я закріплено в статті 49 Конституції, яка гарантує кожному громадянину медичну допомогу та медичне страхування. Це право забезпечують державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Також держава має створювати умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, а в державних і комунальних закладах допомогу повинні надавати безоплатно. 

У 2018 році в Україні зі зміни ланки первинної медичної допомоги розпочалася медична реформа. Відтоді пацієнти почали самі обирати, до якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра їм ходити. Медичні заклади, у яких працюють ці лікарі, почали отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ними договір. 

На початку минулого року МОЗ оприлюднило перелік медичних послуг, які українці можуть гарантовано отримати безоплатно. Серед них, зокрема, фізіологічні пологи, інтенсивна терапія для передчасно народжених, а також послуги для ранньої діагностики онкозахворювань.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter