В Україні запустили флешмоб, у якому розповідають історії тих, хто перебуває в російському полоні

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Сьогодні в полоні російських окупантів перебувають понад 1,5 тисячі цивільних українців, а точна кількість полонених військових досі не відома. Але в кожного та кожної з них – своя історія. Тому українські активісти створили флешмоб, у межах якого закликають розповідати історії своїх рідних і близьких, які перебувають у полоні. 

Про це повідомляє “Українська правда”.

Фото: Сьогодні

Флешмоб готує громадянська ініціатива “Євромайдан-Варшава” спільно з Центром громадянських свобод. Його метою є привернення уваги світу до українців, які утримуються в російському полоні. 

Організатори флешмобу закликають під гештегами #PrisonersVoice, #ReturnThemHome розповідати історії своїх рідних і близьких, які нині перебувають у полоні.

“Це щоденний кошмар дітей, які чекають своїх батьків з полону, і жахіття для мам, у яких серце не на місці, доки вони не витягнуть звідти власних дітей. Мене лякає те, що ми потроху починаємо про цих людей забувати, а це – найгірше, що ми можемо зробити. Ми не маємо на це права. Не маємо права забувати самі й не можемо дозволити світові це зробити”, пише лідерка громадянської ініціативи “Євромайдан-Варшава” Наталія Панченко.

На думку активістів, саме публічність дає можливість зберегти життя полонених, покращити їхні умови перебування, захистити від катувань і зробити все можливе, щоб повернути їх додому.

Крім того, “Євромайдан-Варшава” та Центр громадянських свобод почали збирати базу з історіями українських полонених.

Щоб долучитися до збору історій, треба заповнити анкету, у якій слід зазначити повне ім’я та позивний людини, що перебуває в полоні.

Також потрібно надати іншу уточнювальну інформацію, зокрема повідомити, як ця людина потрапила в полон. Крім того, можна розповісти цікаву історію про нього / неї та зазначити, хто чекає його / її вдома. 

Нагадаємо, що координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими оприлюднив дорожню карту для тих, чиї родичі – військові чи правоохоронці потрапили в полон, загинули або зникли безвісти.

У документі міститься перелік даних, якими обов’язково має володіти родина захисника України та алгоритми дій родичів щодо їхніх звернень до органів державної влади, які працюють над питаннями звільнення військовополонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter