В Україні вперше засудили військового комісара за примус кримчан служити в окупаційній армії

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні вперше ухвалили вирок щодо незаконного “військового комісара” в тимчасово окупованому Росією Криму за примушення кримчан служити в збройних силах РФ. Костянтина Качарова заочно засудили до 11 років позбавлення волі.

Про це інформує Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 

Костянтин Качаров

За публічного обвинувачення прокуратури автономії чоловіка заочно засудили до 11 років позбавлення волі. Його визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни. Цей злочин полягає в примушуванні цивільного населення тимчасово окупованого півострова служити в збройних силах ворога (за ч. 1 ст. 438 КК України). 

Засуджений, громадянин Росії, 2018 року обійняв посаду “військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим”. 

Прокуратура не називає імені, утім джерела українських ЗМІ в правоохоронних органах повідомляють про Костянтина Качарова.

Українські слідчі вказують, що, реалізуючи незаконні “укази” вищого керівництва Росії, цей чоловік розробляв плани та організовував проведення п’яти призовних кампаній кримчан у відповідних районах окупованого півострова.

Прокуратура АРК нагадує, що з 2015 року держава-окупант регулярно проводить призовні кампанії та залучає жителів півострова Крим до служби в окупаційній армії. Після повномасштабного вторгнення в Україну росіяни почали також незаконну мобілізацію кримчан.

Як відомо, 2022 року так званий “військовий комісар” у Криму відмовився озвучувати плани призовних кампаній.

Наразі повідомлено про підозри в скоєнні аналогічних воєнних злочинів десятьом незаконним “військовим комісарам” різних районів тимчасово окупованого півострова. На розгляді в судах перебувають три обвинувальні акти.

Раніше правозахисна організація “Крим SOS” оновила реєстр “військових комісарів”, які незаконно мобілізують кримчан до окупаційної армії. 

ZMINA розповіла, чи є законною прихована мобілізація на півострові, як мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників. 

Прокуратура АРК спільно з неурядовими організаціями раніше інформувала прокурора Міжнародного кримінального суду з цього приводу. В інформаційних повідомленнях містяться докази скоєння вищим військово-політичним керівництвом РФ воєнних злочинів у контексті незаконного призову та пропаганди служби в російській армії, зокрема і серед дітей.

Раніше ZMINA розповіла, чи є законною прихована мобілізація на півострові, як мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter