З початку окупації Криму Прокуратура АРК оголосила 10 підозр “військовим комісарам” через незаконний призов громадян України

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим оголосила 10 підозр незаконним “військовим комісарам” за ст. 438 Кримінального кодексу і Порушення законів та звичаїв війни через призму ст. 51 Четвертої Женевської конвенції як заборони примушувати цивільне населення служити в збройних силах держави-окупанта.
 
Про це під час дискусії JustTalk і Коаліції “Україна. П’ята ранку” на тему “Примусово мобілізовані в окупації: зрадники чи потерпілі?” повідомив перший заступник керівника прокуратури АРК Віталій Секретар, передає кореспондент видання ZMINA.
 
Віталій Секретар

“Із 2014 року прокуратура оголосила 10 підозр, спрямувала три обвинувальних акти до судів, і минулого тижня Дарницький райсуд Києва ухвалив обвинувальний вирок щодо “військового комісара”, який здійснював примусовий призов наших громадян в Криму”, – розповів Секретар.

Як відомо, Російська Федерація проводить незаконні призови жителів Криму до своєї армії з початку тимчасової окупації півострова. За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, із 2015 року влада РФ призвала до російської армії близько 39 тисяч жителів тимчасово окупованого Криму. 

За даними Представництва президента України в АРК, станом на 31 січня 2023 року в окупованому Криму вже відбулися поховання щонайменше 288 солдатів російської армії. 183 з них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення. Ця інформація регулярно доповнюється.

Як раніше повідомила Кримська правозахисна група з посиланням на так званий “військовий комісаріат” на півострові та міноборони РФ, країна-окупант 2021 року незаконно призвала 6 тисяч осіб. 2022 року так званий “військовий комісар” в Криму відмовився озвучувати плани цієї призовної кампанії.

Раніше правозахисна організація “Крим SOS” оновила реєстр “військових комісарів”, які незаконно мобілізують кримчан в окупаційну армію. 

ZMINA розповіла, чи є законною прихована мобілізація на півострові, як мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter