За увесь час окупації Криму Росія мобілізувала 39 тисяч жителів півострова – Ташева

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

З 2015 року влада РФ призвала до російської армії близько 39 тисяч жителів тимчасово окупованого Криму. 

Про це під час брифінгу заявила постійна представниця президента України в Криму Таміла Ташева.

Вона повідомила, що до незаконних “судів” надійшла 421 кримінальна справа за ст. 328 КК РФ щодо осіб, які ухиляються від призову на військову службу. З них 112, тобто понад чверть, після 24 лютого 2022 року.

“Жителі окупованого Криму всіма силами уникають незаконного призову та мобілізації: їдуть із півострова чи ховаються”, – сказала вона.

Також, за її словами, у Криму відкрито 239 справ за нібито дискредитацію збройних сил РФ, винесено два кримінальних вироки.

Водночас Генштаб Збройних сил України інформує, що в Криму росіяни оголосили набір найманців до новостворених приватних військових компаній “Щит” та “Русич”. Туди запрошують колишніх військовослужбовців та інших співробітників силових структур, в пріоритеті – офіцери.

“Щоб хоч якось зацікавити, потенційним кандидатам обіцяють високе грошове утримання та те, що їх нібито не будуть залучати до бойових дій на території України”, – мовиться у повідомленні.

Раніше в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили, що російська влада обмежила виїзд із країни військовозобов’язаним, зокрема придатним до служби. Причина – підготовка нової хвилі мобілізації.

“У тексті (наказу. – Ред.) зазначено: з 9 січня 2023 р. з 00 години 00 хвилин прикордонним управлінням ФСБ Росії забезпечити обмеження виїзду за межі території Російської Федерації громадян, які мають висновок про готовність до військової служби з категорій “А”, “Б” та “В”, – йдеться у повідомленні.

У Кремлі назвали “інформаційною диверсією” твердження воєнної розвідки України. “Це звичайна “інформаційна качка”. Інформаційна диверсія, скажімо так”, – сказав речник президента РФ Дмитро Пєсков.

Український міністр оборони Олексій Резніков напередодні закликав росіян уникати нової хвилі мобілізації, яка може статися найближчим часом. За його словами, на початку січня 2023 року РФ готується запровадити воєнний стан і має намір закрити кордони для чоловіків.

Як раніше повідомила Кримська правозахисна група з посиланням на так званий “військовий комісаріат” на півострові та Міноборони РФ, країна-окупант 2021 року незаконно призвала 6 тисяч осіб. 2022 року так званий “військовий комісар” в Криму відмовився озвучувати плани цієї призовної кампанії.

Раніше ZMINA розповіла, чи є законною прихована мобілізація на півострові, як мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter