У Криму окупанти відкрили понад 200 справ “за дискредитацію збройних сил РФ”

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися
У тимчасово окупованому Криму росіяни відкрили 239 справ за статтею 20.3.3 Кримінального кодексу РФ про “дискредитацію російської армії”. У двох сотнях випадків людей оштрафували, але деякі громадяни отримали ще й адмінарешти.
 
Про це повідомила під час брифінгу постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева.

Вона зазначила, що так звана стаття про фейки набула чинності лише 5 квітня 2022 року. Разом з тим за цей час громадян встигли оштрафувати на загальну суму в щонайменше 6,2 мільйона російських рублів.

“У 200 випадках людей оштрафували на суму від 30 до 50 тисяч рублів, деякі громадяни отримали ще й адмінарешт до 15 діб за іншими статтями”, – зазначила Ташева, додавши, що значну частину вироків окупаційні судові реєстри не оприлюднюють.

Посадовиця додала, що незаконні штрафи за статтею про “дискредитацію російської армії” вже сплатили 192 особи, шестеро людей отримали штрафи двічі, а ще двоє – тричі. Однак попри тиск окупантів, наголосила Ташева, спротив не спадає, а, навпаки, прогресує та трансформується.

“У травні людей штрафували за коментар “Ні війні” чи лайк під постом про злочини армії РФ в Україні. Зараз Росія карає за виконання українських пісень і вигуки “Слава Україні”, “Збройні сили йдуть”, “Україна повертається”, – зауважила Ташева.

Представниця президента додала, що всі незаконні рішення в Криму ухвалювали 69 окупаційних “суддів” і майже всі вони є громадянами України.

Вона наголосила, що дії цих осіб прямо порушують права і свободи українських громадян, які проживають в окупованому Криму. І ці так звані судді обов’язково відповідатимуть за свої злочини.

Нагадаємо, після початку неспровокованого повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 4 березня, у російському законодавстві з’явилася норма, що забороняє дискредитацію дій збройних сил Росії. Як зауважує громадська ініціатива “Кримська ідея” у своєму  моніторинговому огляді, формулювання правових норм у законодавстві виявилося дуже розмитим та залишило багато можливостей для універсального використання цих норм як інструменту тиску на свободу слова, зокрема на думку людей, які виступають проти війни.

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців. За перші пів року війни громадська ініціатива зафіксувала 112 випадків притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за ст. 20.3.3 КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у вказаних цілях”).

За період з вересня до листопада за цією статтею притягнули ще 66 кримчан.

Здебільшого людей переслідували за публікацію своєї думки в соціальних мережах або через усні висловлювання з критикою війни. У правозахисній ініціативі зазначають, що розгляд цих справ у кримських “судах” відбувався переважно невідкладно, непублічно і з численними порушеннями цивілізованих норм судочинства, таких як, зокрема, рівність сторін, презумпція невинуватості, неупередженість та незалежність “суду”, право на захист.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter