В Україні посилили відповідальність за домашнє насильство та насильство за ознакою статі

Дата: 30 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський 29 липня підписав Закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі”. 

Верховна Рада ухвалила документ 1 липня 2021 року, уточнили в пресслужбі очільника держави.

Джерело: slovoidilo.ua

Відтепер потерпілі матимуть змогу отримати відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди.

Водночас, згідно з документом, військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, а також особи начальницького складу НАБУ, рядового й начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, ДБР та поліцейські притягатимуться до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення поліції про місце свого тимчасового перебування в разі винесення такого припису.

Вказані правопорушення караються штрафом від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (11 350 і 22 700 грн відповідно), або громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин, або адмінарештом до 10 діб.

За повторні правопорушення впродовж року передбачено штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (22 700 і 45 400 грн), або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адмінарешт до 15 діб.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, уточнили на сайті ОП.

Нагадаємо, що минулого року за домашнє насильство в Україні засудили 921 людину. За рік кількість повідомлень про домашнє насильство зросла в країні на 66%.

Уже два роки систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо рідних та близьких в Україні є злочином. Нове законодавство також дозволяє поліцейським видавати термінові заборонні приписи, що зобов’язують кривдника залишити місце проживання постраждалої особи й не контактувати з нею, на строк до 10 днів. Але, як показують дослідження, роблять це поліцейські неохоче. 

Немає єдиної правової позиції щодо видавання заборонного припису й у Верховному Суді, куди потерпілі від домашнього насильства змушені звертатись, якщо не можуть захистити свої права в інших судах. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що гроші домашніх кривдників, зароблені на суспільно корисних роботах, спрямовуватимуть потерпілим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter