В СБУ повідомили про підозри ще чотирьом ймовірним колаборантам, одна з них – колишня співробітниця Мін’юсту

Дата: 27 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Чотирьом поплічникам росіян з Луганщини та Донеччини оголосили про підозри, їм може загрожувати до 10 років за ґратами. Серед них рецидивіст, якого у 2021-му засудили до 10 років ув’язнення за злочини у складі підконтрольної РФ “Козачої національної гвардії “Війська Донського”.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Фото: СБУ

Зрадник переховувався від правосуддя на тимчасово окупованій частині Луганської області, а з вересня 2022 року очолив створений росіянами “Лисичанський пожежно-рятувальний загін”.

Інші двоє фігурантів монтер провайдерської фірми та колишній посадовець місцевого підрозділу Державної служби з надзвичайних ситуацій. Після захоплення частини Луганської області вони підтримали російських окупантів і пішли з ними на добровільну співпрацю.

В нагороду за зраду монтера призначили керівником утвореного окупантами “відділу внутрішньої політики адміністрації Лисичанська”. А колишній посадовець очолив міську “пожежно-рятувальну частину МНС “ЛНР”.

Усім трьом фігурантам правоохоронці повідомили про підозру за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу.

Крім того, працівники СБУ задокументували злочинні дії колишньої працівниці Мін’юсту, яка в березні минулого року втекла на тимчасово захоплену територію Донеччини.

Там зловмисниця перебувала на постійному зв’язку з бойовиками, виправдовувала російську збройну агресію та закликала місцевих жителів підтримати окупантів.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників) ККУ. Колаборантку оголосили в розшук.

Нагадаємо, у травні цього року колишній міський голова Рубіжного на Луганщині Сергій Хортів отримав максимальне в межах санкції покарання за колабораціонізм (заочно) — 10 років позбавлення волі.

Прокурори в суді довели, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну експосадовець, фактично самоусунувшись від виконання повноважень, добровільно почав співпрацювати з ворогом, йдеться в повідомленні. В березні 2022 року погодився на пропозицію представників окупаційної влади стати “керівником адміністрації міста Рубіжне” терористичного угруповання “ЛНР”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter