Ексмера Рубіжного Сергія Хортіва заочно засудили до максимального строку покарання за колабораціонізм

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Колишній міський голова Рубіжного на Луганщині Сергій Хортів отримав максимальне в межах санкції покарання за колабораціонізм (заочно) — 10 років позбавлення волі.

Про це повідомили на сторінці Головного управління Служби безпеки України в Луганській та Донецькій областях.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Також йому заборонено упродовж 15 років працювати в органах влади, місцевого самоврядування та інших установах, обіймаючи посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Прокурори в суді довели, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну експосадовець, фактично самоусунувшись від виконання повноважень, добровільно почав співпрацювати з ворогом, йдеться в повідомленні. В березні 2022 року погодився на пропозицію представників окупаційної влади стати “керівником адміністрації міста Рубіжне” терористичного угруповання “ЛНР”.

Засуджений публічно заперечував збройну агресію Росії проти України та закликав до співпраці з окупантами, неодноразово давав інтерв’ю пропагандистським медіаресурсам псевдореспубліки. На одному з відеозаписів, опублікованому в телеграм-каналі очільника Чечні, разом із “кадирівцями” розповідав про обшук у військовослужбовця Збройних сил України.

Після призначення на “посаду” проводив особисті прийоми населення в захопленому ворогом місті. На них публічно заявляв, що підтримує дії Росії, зокрема так звану спеціальну воєнну операцію.

В Головному управління Служби безпеки України в Луганській та Донецькій областях уточнили, що зараз засуджений співпрацює із загарбниками, виконує їхні вказівки та сприяє утвердженню окупаційної влади на Луганщині.

“Оскільки фігурант справи переховується на тимчасово окупованій території України, до нього застосовано спеціальну процедуру заочного засудження”, — заявили у відомстві.

Хортіва оголошено у розшук.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні заочно до 12 років позбавлення волі засудили ще одну незаконну “суддю” Белякову Вікторію Миколаївну з тимчасово окупованого Криму. Суд визнав її винною у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter