В Україні дозволили проводити електронні земельні аукціони

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №2195, який дозволяє продаж землі через електронні аукціони.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: zikua.tv

Мораторій на продаж землі, який парламент зняв у березні минулого року, стосувався  розпайованих земель, а не ділянок для ведення господарства, які громадяни могли продавати вільно. Ухвалений законопроєкт стосується реалізації прав на землю державної та комунальної власності.

Електронні аукціони мають проводити в єдиній торговій системі, а їхнім учасником зможе стати фізична або юридична особа. Гарантійний внесок торгів становитиме від 30% стартової ціни. Проходитимуть торги в три раунди, кожен з яких означатиме підвищення ставки. Мінімальний крок для цього визначили не менш ніж 1% стартової ціни лота.

Аукціони відбуватимуться згідно з договором між організатором та оператором електронного майданчика, а розмір, порядок сплати та повернення винагороди оператору ще має визначити уряд. 

За результатами аукціону укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, суперфіція, емфітевзису земельної ділянки з переможцем торгів. Нова система також передбачатиме  автоматизацію частини процесів та публікацію документів щодо торгів і земельних ділянок у відкритому доступі.

Нагадаємо, що зняти мораторій новим президенту та парламенту у 2019 році рекомендували правозахисники. Через запровадження заборони власники паїв не могли вільно розпоряджатися своєю власністю, продавати землю або отримувати справедливу ціну від її оренди. Це, своєю чергою, призвело до тіньового ринку землі та корупції.

Окрім цього, мораторій порушував і права людини. Такого висновку дійшли в ЄСПЛ, коли розглядали справу “Зеленчук і Цицюра проти України”. Суд тоді також зобов’язав українську владу лібералізувати законодавство й скасувати мораторій.

За даними Держгеокадастру, за 19 років, поки існував мораторій, померли близько 1,5 млн осіб, які так і не змогли продати свої сільгоспземлі. Право власності належить до прав людини, яке захищено статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Фотографія обкладинки: agropolit.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter