Земля пів мільйона українців, які не продали її через мораторій, відійшла державі – Держгеокадастр

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Із 2000 до 2019 року померли близько 1,5 млн осіб, які мали сільгоспземлю під мораторієм продажу, 500 тисяч з них не мали спадкоємців.

Про це в інтерв’ю ЕП повідомив голова Держгеокадастру Денис Башлик.

Дані, які наводить Башлик, у Держгеокадастрі отримали від Держстату.

“До 2019 року померло 800 тис. пайовиків. Якщо ми говоримо про землі під мораторієм, то померло близько 1,5 млн осіб, 500 тис. з них не мали спадкоємців”, – розповів він.

На запитання, що відбувається з так званими невитребуваними паями, які повертаються державі, Башлик відповів:

“Безоплатна приватизація, аукціон. Якщо державна форма власності, намагаємося одразу виставляти на аукціон”.

Також він підтвердив те, що пів мільйона людей померли, так і не скориставшись правом продати землю, її фактично забрала держава, а власник або його діти чи онуки нічого не отримали.

Нагадаємо, 31 березня Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. За це рішення проголосувало 259 народних депутатів. Наприкінці квітня закон підписав президент Володимир Зеленський. 

Документ передбачає скасування з другого півріччя 2021 року дії мораторію на продаж аграрної землі. 

Як відомо, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель було одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту. Через запровадження мораторію на продаж сільськогосподарських земель власники паїв не могли вільно розпоряджатися своєю власністю, продавати землю або отримувати справедливу ціну від її оренди. Це призвело до тіньового ринку землі та корупції.

До того ж близько півтора мільйона землевласників за час існування мораторію померли, так і не скориставшись своїм правом розпоряджатися цією землею. Правозахисники пояснюють, що право власності належить до прав людини, яке захищено статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Вони переконані, що мораторій порушує цю статтю, і нагадують, що у 2018 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство й скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель, проте 2018 року парламент продовжив дію мораторію до 2020-го.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter