В Україні хочуть дозволити спрямовувати неприбутковим організаціям до 2% сплаченого податку

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Українцям можуть дозволити спрямовувати до 2% сплаченого податку на доходи фізичних осіб неприбутковим організаціям, які борються за права велосипедистів, піклуються про бездомних тварин, допомагають забезпечувати військових тощо.

Про це розповіли учасники пресконференції в Укрінформі, яку провів Центр демократії та верховенства права з нагоди реєстрації законопроєктів № 7500 та 7501, де пропонується запровадження відповідного механізму відрахування.

Юрист ЦЕДЕМ Гліб Колесов. Джерело: Укрінформ

Цей механізм полягає в наданні громадянам права на власний розсуд розпоряджатися двома відсотками зі сплаченого ними податку з доходів фізичних осіб на користь обраних ними неприбуткових організацій – громадських, благодійних, релігійних. Ці гроші використовуватимуться для їхнього розвитку, втілення проєктів і роботи на користь українського суспільства.

Переказувати кошти зможуть фізичні особи – платники ПДФО, які подаватимуть відповідні заяви в електронному кабінеті платника податків або письмово Державній податковій службі. Також вивчається можливість подавати заяви за допомогою застосунку “Дія”.

До реєстру отримувачів 2-відсоткового відрахування може буде внесена будь-яка українська неприбуткова організація, пояснив юрист ЦЕДЕМ Гліб Колесов.

Запропонований механізм долучено до відповідних законопроєктів про внесення змін до Податкового кодексу та про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Також передбачено створення відповідних підзаконних актів, зокрема постанови Кабміну про порядок здійснення відсоткового відрахування та ведення реєстру отримувачів відсоткового відрахування.

Якщо законопроєкти ухвалять, кожен громадянин України зможе самостійно спрямувати до двох відсотків сплаченого податку на доходи фізичних осіб неприбутковим організаціям, що реалізують позитивні зміни в конкретній сфері. Для цього буде досить зайти в електронний кабінет платника податків чи звернутися до своєї податкової, обрати зі списку бажану організацію та заповнити заяву, зазначивши відсоток, який податкова щороку відраховуватиме на її діяльність.

За словами народного депутата Романа Грищука, механізм відсоткового відрахування можна назвати механізмом прямого народовладдя.

Він відзначив, що культура підтримки громадянського суспільства в нашій країні зараз розвивається із “шаленою швидкістю”.

“У перші місяці війни майже половину потреб забезпечення армії закривали коштом волонтерів, донейтів. Ціннісно ми вже переросли цей механізм. Це буде від держави додаткова підтримка громадянського сектору, а благодійні волонтерські організації можуть швидко, гнучко розв’язувати ті проблеми, до яких держава доходить дуже повільно. Це механізм прямого народовладдя, коли безпосередньо частину свого податку кожен може спрямувати сам відповідно до свого світобачення тій організації, якій більше довіряє”, – сказав він.

Грищук уточнив, що якщо процес цифровізують, то в “Дії” можна буде побачити, скільки податків людина заплатила за звітний період, скільки з них пішло до бюджету, а скільки – конкретній благодійній організації. На його думку, це дозволить громадянам відповідальніше ставитися до формування бюджету України, а також стежити, як і на що він витрачається.

Ці законопроєкти є результатом великої кількості обговорень та міжнародного досвіду, сказала директорка ЦЕДЕМ Олеся Холопік. Вона наголосила на тому, що в умовах війни громадський сектор – це вагома підтримка як для військових, так і для громадян задля спільної боротьби проти ворога, а також для подолання негативних наслідків війни.

“Ми думаємо про те, щоб через цей механізм надати допомогу неприбутковому сектору, який надалі підтримуватиме суспільство, військових і всіх громадян”, – сказала вона.

Нагадаємо, що запровадження механізму 2-відсоткового відрахування ЦЕДЕМ та партнери досліджували й адвокатували ще з 2019 року, його концепцію розробили на початку 2020-го.

Надалі її взяли за основу для створення відповідних законопроєктів – зі змінами до Податкового та Бюджетного кодексів, які на практиці мають ввести в дію відсоткові відрахування для громадського сектору. 

На переконання експертів ЦЕДЕМ, якщо запровадити цей механізм, для громадського сектору це означатиме фінансову незалежність, а держава виграє від того, що громадяни будуть обізнанішими про свої податки та більше користуватимуться онлайн-сервісами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter