Українцям пропонують частину податків спрямовувати на підтримку ГО

Дата: 29 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні запропонували створити механізм відсоткового відрахування, що надасть громадянам можливість перерахувати не більш ніж 2% свого сплаченого податку (ПДФО) на користь однієї або двох неприбуткових організацій.

Законодавчі зміни, які мають запровадити цей механізм, обговорили під час заходу за участю розробників – Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень.

Джерело: cedem.org.ua

Вони працюють у складі консорціуму в межах проєкту Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України разом з представниками громадськості, міжнародними партнерами та народними депутатами.

Запровадження такого механізму ЦЕДЕМ та партнери досліджували й адвокатували ще з 2019 року, його концепцію розробили на початку 2020-го. Надалі її взяли за основу для створення відповідних законопроєктів – зі змінами до Податкового та Бюджетного кодексів, які на практиці мають ввести в дію відсоткові відрахування для громадського сектору. 

Як наголосив виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус, відсотковий механізм – один з дієвих способів підтримати громадські організації, що дають суспільну користь.

“Ми знаємо, що ОГС з’являються там, де є потреба, тож надають соціальні послуги верствам, які їх потребують, однак не можуть отримати від інших. Також ОГС представляють і адвокатують інтереси людей. Вони можуть навіть брати участь в інфраструктурних проєктах, коли громадські організації зводять ті ж дитячі майданчики”, – сказав він.

На думку експерта, вказаний механізм відрахування частини сплачених податків стане елементом прямої демократії для громадян України.

За словами директорки ЦЕДЕМ Олесі Холопік, якщо запровадити його, то для громадського сектору це означатиме фінансову незалежність, а держава виграє від того, що громадяни будуть обізнанішими про свої податки та більше користуватимуться онлайн-сервісами.

Як повідомив народний депутат України Роман Грищук, який долучався до розроблення законопроєктів, ідея механізму відсоткового відрахування вже має підтримку у Верховній Раді. Він зазначив, що законопроєкти про зміни до Бюджетного кодексу і перерозподіл коштів на сесіях ВР проходять нелегко, проте успіх можливий за умови об’єднання зусиль органів громадянського суспільства та нардепів.  

Водночас народний депутат Олексій Жмеренецький вважає, що механізм, про який ішлося на заході, треба захистити від корупційних складових. Наприклад, від того, що власники підприємств змушуватимуть працівників відраховувати гроші до своїх кишенькових організацій.

Джерело: cedem.org.ua

Юрист Центру демократії, менеджер з адвокації Гліб Колесов та незалежний податковий консультант Микита Ларіонов презентували законодавчі зміни, відповідно до яких запроваджуватиметься механізм відсоткового відрахування, а також розповіли про його плюси, серед яких участь громадян в ухваленні рішень, податкова просвіта та фінансова грамотність людей.

Прикладами своїх країн поділилися закордонні партнери. Так, Естер Хартей з Європейського центру некомерційного права та Любен Панов розповіли про досвід запровадження механізму відсоткового відрахування в Угорщині та Молдові. 

Наступним кроком на шляху до втілення запропонованих змін у життя країни має стати реєстрація вказаних законопроєктів у ВР та підтримка їх більшістю парламентарів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міністерство юстиції України підготувало законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо лібералізації діяльності громадських організацій”, який має на меті спростити реєстрацію ГО і зробити їхню діяльність ефективнішою та незалежнішою від влади, та ініціювало його обговорення з представниками громадськості.

Під час заходу його учасники проаналізували ключові зміни, що пропонуються, та обговорили, чи дійсно це полегшить життя громадським організаціям.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter